Događanja

Ponos Hrvatske

i našeg vrtića

Ove godine, praćenje prijenosa dodjele nagrada Ponos Hrvatske 4. siječanja za sve nas u Dječjem vrtiću Maslačak imalo je posebnu važnost. Naša kolegica Valentina Koprivnjak, odgajateljica, teta Tina, bila je jedna od 24 hrabrih, velikih i nadasve humanih ljudi koji su zasluženo stajali na velikoj osvjetljenoj pozornici sa svojim nagradama. Dan prije za sve nagrađene upriličeno je primanje u Hrvatskom saboru kod predsjednika sabora.

Osim što je naša kolegica odgajateljica, u slobodno vrijeme svoje srce i misli dijeli s mnogo obitelji u potrebi. Koliko veliko srce mora imati takva osoba? Koliko takvih osoba ima u našoj sredini, a da o njima ne znamo ništa? Vjerujemo da su mnogi ostali zatečeni ovom viješću jer ona nikada svoj humanitarni rad nije stavljala na sva zvona. Skromna, samozatajna, vrijedna, spretna, okretna, organizirana, a uz sve to empatična i duboko osviještena o ljudima koji su tu negdje oko nas, onima koji nemaju, o kojima se nitko ne brine, koji su od svih zaboravljeni. Svi ih mi vidimo, ali ona ih osjeća srcem!

“Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.”

Mali Princ

Od kada je došla raditi u naš vrtić prije dvije godine, malo pomalo, u nama je budila onu humanitarnu stranu koja je možda spavala negdje u nama. Osvještavala nas je svojim djelima koje smo uglavnom pratile na društvenoj mreži. Najveću pomoć i humanitarnu podršku dobila je od ravnateljice koja je i sama uključena u Caritasovo djelovanje na našoj Općini.

Iz razgovora s njom ponekad nam ispriča neku tužnu crticu iz stvarnog života. U cijeloj ovoj njezinoj priči veliku pomoć ima od svojih roditelja i brata. Ipak su se svi paketi s robom, hranom, pokućstvom i namještajem trebali negdje odlagati do podjele potrebitima, a to je onda moralo biti u obiteljskoj kući.

Vjerujemo da će ova njezina nagrada ostaviti malo duži dojam u svima nama, doprijeti do srca onih koji bi trebali biti njezina produžena ruka pomoći. Jer Tini, koliko god da ima veliko srce i želju, pomoć će joj uvijek biti dobro došla. Od svih nas, a pogotovo od onih koji mogu malo više.

Jednom je Majka Terezija rekla: “Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.“.

Hvala Valentini što je ponos našeg vrtića, što je dio naše lokalne zajednice, ali i što djeluje tamo gdje nikoga ne poznaje. Jer dobrota nema granica!

Obavijest roditeljima

Pozivamo

roditelje djece predškolskog uzrasta (odgojne skupine Krteki, Ježići i predškola) na roditeljski sastanak 31. siječnja 2018. u 16.30 sati

Dnevni red:

 1. Spremnost djeteta za školu
 2. CAP program – program primarne prevencije zlostavljanja djece. Predškolski CAP je varijanta namijenjena djeci predškolske dobi.

Svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno!

Radionica za djecu

Održivi razvoj

i reciklažno dvorište Krapinske Toplice

Nakon što su uspješno privedeni kraju svi radovi vezani uz Reciklažno dvorište u Krapinskim Toplicama te proveden tehnički pregled istog, Općina Krapinske Toplice je krenula s nizom edukacijskih radionica za male i velike u našem mjestu.

Nije slučajno da su svoju prvu edukativnu radionicu odlučili održati upravo u našem Dječjem vrtiću Maslačak 17. siječnja 2019. godine. Cilj radionica je upoznavanje mještana s režimom rada reciklažnog dvorišta, načinom razvrstavanja i odlaganja otpada u određene spremnike. Radionicu u našem vrtiću vodila je Marina Kanceljak Buhin koja je uz pomoć edukativnih materijala (koji su izrađeni od recikliranog papira!) djeci na prihvatljiv način objasnila kako ćemo se uskoro služiti našim reciklažnim dvorištem.

Najveće zanimanje ipak je pobudila slikovnica Nina reciklira koju su osmislili Margareta Sinković, Martina Rajačić i Nikola Sinković koji su nazočili edukaciji. Uz njih ovoj radionici su nazočili i načelnik Općine Ernest Svažić i predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić. U razgovoru s djecom i sami su se uvjerili koliko je velika ekološka svijest djece u našoj najstarijoj skupini, ali i cijelom vrtiću.

Da je to tako evo i nekoliko fotografija iz naše bogate arhive.

Jer mi smo naučili sortirati otpad, kompostirati bio otpad, izrađivati reciklirani papir na kojem crtamo, izradili smo sami svoje spremnike za skupine i još svašta korisno. Ako vam zatreba savjet, slobodno dođite k nama i mi ćemo vam u igri sve objasniti. Jer mi želimo i dalje ovakve naše lijepe Toplice…

Zahvaljujemo Općini Krapinske Toplice što je kao prvo mjesto prezentacije odabrala naš vrtić i djecu koja već od rane dobi razvrstavaju otpad, ekološki su osviještena i brinu za okoliš našeg mjesta.

Obavijest

Provedba

Opće Uredbe o zaštiti podataka

Sukladno Zakonu o provedbi Opće Uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18) zabranjuje se korištenje vlastite tehničke opreme (mobilni uređaji, fotoaparati, tableti i sl.) u svrhu kreiranja video i zvučnih zapisa i fotografija u prostoru rada voditelja obrade – Dječjeg vrtića Maslačak Krapinske Toplice radi pohrane, prijenosa ili korištenja nedopuštenog, povjerljivog materijala, osobnih podataka ili bilo kakvog materijala u vlasništvu voditelja obrade bez izričite suglasnosti voditelja obrade.

Svaku povredu Uredbe o zaštiti osobnih podataka i ove obavijesti Dječji vrtić će prijaviti Agenciji za zaštitu osobnih podataka i drugim službama sukladno zakonskim ovlastima.

Predstavnik DV Maslačak

Katica Cerovec, ravnateljica

 

Dječji tjedan 2018.

Završno obilježavanje

Dječjeg tjedna u organizaciji DND Krapinske Toplice

Opet nas je sunce pomazilo i pomoglo nam da se završno obilježavanje Dječjeg tjedna završi u toplom ozračju.

I ove godine odazvali smo se pozivu Društva naša djeca Krapinske Toplice te organizacijom starih tradicijskih igara za djecu pridonijeli ovoj manifestaciji koja se u subotu 6. listopada odvijala na igralištu Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Spojivši tradicijske igre, jesenske plodove i računajući na dječju radoznalost i želju za istraživanje, dobili smo zanimljive scene praćene smijehom i veselim bodrenjem, prijatelja, roditelja i odgojitelja. Skapanje krumpira, malo na drugačiji način – iz piljevine, pa prijevoz tačkama i skladištenje u krug i to tko će brže, bilo je zanimljivo i vrtićancima, ali i školarcima. Dok su manja djeca istraživala materijale, veliki su se odlično zabavljali.

Belatva kuruze pokazala je tko je tu vještiji u trganju i skidanju komušine s kuruze. Nekima je to bio daljnji poticaj da prstićima skidaju zrnje, ali i da pokupe svako zrno s igrališta poput malih kokica kako ne bi bilo padova u igrama s loptom kada manifestacija završi.

Krumpir je skopan, belatva obavljena, buća ulovljena pa se moglo uživati u trčanju s balonima po svježe otpalom jesenskom lišću.

Oni koji ne vole dinamiku i imaju potrebu za izražavanje bojama imali su priliku vodenim bojama oslikavati male stolice (autohtone igračke Hrvatskog zagorja čiji je predstavnik bio prisutan na manifestaciji), ali i slikati prirodu upotrebljavajući boje jeseni.

I kakva bi to manifestacija bila bez pjesme i plesa. Za taj dio pobrinula su se djeca iz folklorne sekcije KUD-a Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica sa svojom voditeljicom, a s ponosom želimo istaknuti kako su neki članovi sekcije naši vrtićanci.

Dječji tjedan je završio, ali naša srca i dalje dajemo za njih – naše najmanje.

Dječji tjedan 2018.

petak, 5. listopada

Lijepo je živjeti u zajednici

Povezujući temu Održivi razvoj – zaštita i očuvanje okoliša iz područja pojačanog rada u skupini s dogovorenim posjetima Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju i bazenima Aquae Vivae, djeca iz skupina Krteki i predškolci iz Ježića sa svojom pratnjom posjetili su i razgledali vodne resurse kojima obiluje naša Bolnica.

Kod bolničkog vodoskoka našli su se s načelnikom te započeli razgledavanje dok im je objašnjavao koliko je važna upravo ova voda za rast i razvoj našeg turističkog mjesta koje njeguje zdravstveni turizam zahvaljujući bolnicama koje imamo. Marijina i Jakobova kupelj izgrađene su davnih 1862. i 1863. te se i danas koriste za kupanje pacijenata s provođenjem medicinske gimnastike u vodi. Naši radoznalci prvo su ih pogledali kroz prozor, a onda su ušli u prostor gdje su mogli osjetiti toplinu zraka i same vode.

Kada su od voditeljice odsjeka marketinga Bolnice čuli da je ova izvorska termalna voda zdrava i da ju se može piti nastao je red za ispijanje čaša zdravlja kojem su se pridružile i odgojiteljice i zdravstveni voditelj vrtića.

Nakon izvora u Bolnici, pratili su tok podzemne vode koji ih je odveo do bazena u kompleksu Aquae Vivae gdje ih je dočekala Martina Crljen te ih provela prvo podzemnim razgledavanjem postrojenja za protok vode, a onda i samih bazena s atrakcijama za male i velike koji su djecu ostavili bez daha. Slijedeći potok Topličicu prema centru mjesta opet su zaredala pitanja djece u kojem smjeru ona ide.

Zahvaljujemo Bolnici i Bazenima Aquae Vivae što su nam omogućili obilazak, razgledavanje i upoznavanje s vodenim resursima našeg mjesta.

Nakon povratka u vrtić, odmora i okrijepe, kada su se malo posložili dojmovi i informacije, uslijedila su pitanja, dječji zaključci i crteži kojima su djeca izrazila svoje impresije:

 • Gledali smo gdje prolazi voda i gdje se čisti. (E. J.)

Od kuda dolazi ta voda?

 • Ispod zemlje. (P. K.)
 • Ona je jako topla i zato je drukčija. (E. J.)
 • Raščiste vodu u cijevima i vrate ju natrag. (V. F.)

Kako voda iz pročišćivača ide od dolje prema gore?

 • Ja mislim da ima nešto kao zrak da gura gore natrag u bazen. (D. V.)

A da i oni malo manji razmišljaju o svojem mjestu pokazali su nam u Pčelicama gdje su izašli u bližu okolicu vrtića, imali malu eko-patrolu te pronašli puno smeća. A kada su se vratili u svoju sobu odlučili su pokazati kakvo bi mjesto oni željeli imati u kojem ne bi bilo mjesta smeću.

Ovako lijep dan izmamio je i naše Krijesnice na jednu šetnju do bolničke fontane. Osim što su uvježbavali hodanje u paru i pravila u prometu razgledavali su naše lijepe Toplice.

Dječji tjedan 2018.

četvrtak, 4. listopada

Reci, slušam te

Naše male Pčelice u skladu s temom dana pričale su priču Juha od bundeve kroz slikopriču. Tako su se i djeca sama okušala u pričanju priče listajući slikovnice i pri tome pokazujući prijateljima slike iz priče, nakon čega je uslijedio razgovor i prepričavanje. Ovo je bila lijepa prigoda da se još više povežu, nauče nešto novo jedni o drugima, što tko voli jesti, a što ne.

Dan u Krtekima protekao je kao i inače – u uvažavanju interesa svakog djeteta. Neki su se igrali individualno, a neki u manjim skupinama.

Djeca koja su imala potrebe za mirnim aktivnostima povukla su se u centar za pričanje priče. Za zajedničko pričanje današnji izbor pao je na slikovnicu Bambi.

Lijepo vrijeme izmamilo ih je na vanjsko dvorište, a sve se lijepo poklopilo s radovima na visokoj gredici na kojoj je bilo neophodno čupanje korova i priprema zemlje za sijanje i sađenje lukovica. Znaju oni koliko je važna briga za zemlju i okoliš pa su njihove male rukice posijale matovilac u pripremljene gredice. Odmah su se dogovorili da se neki drugi dan počistiti i cvijetnjak te odnese sav korov u komposter koji su nedavno oformili.

I u Leptirićima se djeca povuku i istražuju, onako sami, u miru, polako.

U skupinama uvijek ima one male, nježne dječice kojima je potrebna topla ruka ili zagrljaj i siguran osjećaj u mekanom krilu i tada su tu njihove odgojiteljice, samo za njih (Pužeki, Leptirići).

Dječji tjedan 2018.

srijeda, 3. listopada

Igramo se i veselimo

Prva asocijacija na spomen vrtića je da je to mjesto za igru i razonodu. Naravno da je to istina. Igra prevladava i ima je u svim područjima rada.

Jutro je najkorisnije započeti tjelovježbom – razgibavanje, trčanje, skakutanje, vježbe na strunjači – a sve se to događa uz bude oči odgojiteljica (Krijesnice). Oni malo manji koji ne mogu samo tako do naše dvorane vrijeme za tjelovježbu imaju u svojim sobama dnevnog boravka i to cijeli dan (Pužeki).

Igra je sredstvo putem kojeg djeca najlakše uče o sebi, drugima i svijetu koji ih okružuje. Kroz igru djeca eksperimentiraju s prvim životnim ulogama i uvježbavaju različite vještine koristeći maštu i kreativnost. Obiteljski i kutić kuhanja djeci su zanimljivi u svakoj skupini jer su bliski po sadržajima i potiče ih na zajedničke igre (Leptirići, Krijesnice, Bubamare).

Djeci u jaslicama dostupna su različita didaktička sredstva kao i izrađeni poticaji koji ih potiču na istraživanje i spoznajni razvoj. Mnogi od njih prvi se puta susreću s pojedinim materijalima pa su scene koji puta zbilja interesantne (Pužeki).

Zabavne igre u vrtićkim skupinama obiluju različitim sadržajima i društvenim igrama. Početni interes za slova uz zanimljive poticaje, građenje različitim kockama i materijalima za građenje, društvene igre slaganja, samo su neke koje djeca vole i s kojima se svakodnevno igraju (Krijesnice, Bubamare).

I igre na zraku mogu biti zabavne ako ih se zabavnima napravi. Ta “stara” igra školice nikad neće biti bačena u zaborav (Pčelice).

A najveseliji trenutak dana bilo je gostovanje kazališta Šareni svijet. Sva djeca nestrpljivo su čekala da predstava započne, pažljivo su slušali, gledali te aktivno sudjelovali pljeskanjem i plesanjem. Zanimljivo je bilo vidjeti prvi susret nove djece s ovakvim oblikom zabave u vrtiću – zbunjenost, oduševljenje, povučenost i veselje nakon početnog straha.

Dječji tjedan 2018.

utorak, 2. listopada

I ja imam osjećaje

Dječje emocije razlikuju se od emocija odraslih osoba. One su kratkotrajne, vrlo snažne, nestabilne, rastu i mijenjaju se s uzrastom djece i ona ih iskazuju bez skrivanja.

Svako dijete emocije iskazuje na svoj način, ovisno o situaciji i raspoloženju. Tako su dječje pjesmice, ali i kvalitetna instrumentalna glazba odličan poticaj za iskazivanje osjećaja kroz pokret, pjesmu, ples u kojem nije važno da li se to radi pravilno (Pužeki, Krijesnice, Pčelice, Krteki).

Sama glazba motivirala je Krteke na dramatizaciju već poznate priče Tri praščića. Sami su međusobno podijelili uloge, čak su imali i redatelja, ali i dva vuka kako jedno dijete koje je željelo biti vuk ne bi bilo tužno – ovdje je vidljivo prepoznavanje tuđih emocija.

Likovni izričaj djeci pruža neopisive mogućnosti iskazivanja sreće, ljutnje, tuge, frustracije, različitim tehnikama – finger boje, tempere, flomasteri, pa ako se to radi uz poticajnu ozbiljnu glazbu doživljaj može biti potpuniji (Pužeki, Bubamare, Pčelice).

Ogledalo, ogledalce – što ću danas u tebi vidjeti? Svakodnevno pred njim djeca zastaju, pogledaju, promatraju sebe, svoj izraz lica, traže svoje prijatelje, ili se jednostavno poljube (Pužeki, Bubamare).

Kada se djeci omogući okruženje koje potiče izraz individualnih emocija, tada nastaju i mala kreativna djela u vidu lutaka za dramsku improvizaciju. Lutke od PVC čaša apsolutno su dječje autorsko djelo, interes koji u Krtekima traje već danima.

Štapne lutke s različitim izrazima lica, u malom stolnom kazalištu ili iza paravana, ginjol lutke – nije važno koji je izbor jer sve lutke izmamljuju osjećaje. Dok su Pčelice i Krijesnice spremne na samostalne scenske improvizacije u Bubamarama se tek upoznaju s ginjol lutkama.

Kao što već znate i mi podržavamo Nacionalnu strategiju poticanja čitanja i naša djeca samostalno odabiru slikovnice te jedni drugima čitaju priče. Potičemo i obitelji da nam se pridruže tako da već imamo reakciju na naš tekst na ovoj web stranici vrtića te je u Ježićima mama došla čitati priču koja je njezinoj djevojčici najdraža u vrtiću.

Mnoštvo poticaja koji kod djece izazivaju izražavanje svojih emocija sigurno krasi sve naše skupine, a to je bilo zbilja jako vidljivo tijekom cijelog ovog dana – kutija puna osjećaja, plakati s emotikonima, igra memorije (Bubamare, Krijesnice, Pužeki). Pod dojmom Kutije pune osjećaja Krijesnice su imale što reći, a o svemu je napravljen i plakat za podsjetnik.

Osvještavanje emocija kod djece jako nam je važno i kod razumijevanja humanosti i tolerancije i brige za djecu i odrasle u potrebi ili bolesnike. Tako smo kutiju punu čepova koje smo skupljali humanitarnoj akciji za Ligu protiv raka i limfoma, zajedno oslikali da bude veselija i šarenija.

Nije lako izraziti svoje osjećaje.

Ponekad nam je teško pokazati da smo tužni, sram nas je što plačemo.

Ponekad smo povrijeđeni, a osoba koja nas je povrijedila to uopće ne primjećuje.

Ponekad smo ljuti pa bi najradije nešto razbili.

Ponekad osjetimo nepravdu pa nam ni tada nije dobro.

Ponekad se smijemo i skačemo do veselja i čudimo se tome.

Kako bi što bolje izražavali svoje osjećaje, najprije ih trebamo razumjeti.

Ako poznajemo načine na koje se izražavaju osjećaji lakše ćemo shvatiti kako se netko drugi osjeća.

Tako ćemo se bolje slagati i razumjeti druge.

I mi i naša djeca!

 

Dječji tjedan 2018.

ponedjeljak, 1. listopada

Ja, moja prava i dužnosti

Pod motom “Ljubav djeci prije svega” i ovaj Dječji tjedan 2018. željeli smo obilježiti sa puno pažnje i ljubavi, organizirajući posebne igre, prigode i stvaralačke aktivnosti, da svaki dan bude poseban.

JA – tko sam ja? Kroz igre za razvoj pozitivne slike o sebi djeca su nam pokazala kako se oni doživljavaju, kako kroz crtanje vide sebe i svoje prijatelje. Crtanje obrisa tijela u prirodnoj veličini, te bojanje i ukrašavanje temperama i drvenim bojicama različito se može doživjeti po dobnim skupinama djece (Bubamare i Pčelice).

Crtanje u paru – kako vidim svojeg prijatelja rezultira predivnim crtežima kojima se ponose i autori crteža kao i portretirana djeca (Pčelice, Ježići i Krteki).

A što su zapravo dječja prava? Pravo je usko vezano uz pojmove želja i potreba. Postoje osnovne stvari koje su nam potrebne kako bi zdravo, sigurno i lijepo živjeli. Dječji vrtić je mjesto u kojem se poštuju dječja prava te se djeci omogućuje razvijati vještine i sposobnosti koje će im omogućiti da postanu korisni članovi demokratske zajednice koji će se jednog dana, kada odrastu, zalagati za ljudska prava i pravednost u društvu.

Kroz prehranu djeca se mogu vrlo brzo povezivati, učiti o prehrambenim navikama svojih prijatelja ali i učiti rukovanju nožićem za rezanje te oblikovanju hrane. Voće je ovaj puta zbližavalo djecu u Pčelicama i Leptirićima.

Uz brojna prava koja dijete ima jedno je svakako i ona na igru i zabavu, druženje s prijateljima, kao i proslava najvažnijeg dana – svojeg rođendana. A da se taj dan može proslaviti i bez klasične torte pokazali su Ježići. Vodeći brigu o svom zdravlju i zdravoj prehrani, sami su napravili voćne ražnjiće i voćnu tortu. Hvalevrijedna je osviještenost roditelja koji su podržali ovakav oblik proslave.

Utvrđivanje pravila važnih za život u skupini– dužnosti, jako nam je važno kako bi život tekao jednim normalnim ritmom. Svako dijete ima dužnost štititi svoj život ali i poštivati prava druge djece, svoji prijatelja. Kako pripremiti stol za ručak, zajedničko sjedenje i ugodna atmosfera za vrijeme jela, pospremanje svojih zdjelica nakon jela, pranje ruku i pravo na zajednički (jaslice) zasluženi odmor, samo su neka od pravila koja se usvojila djeca iz Leptirića, Bubamara i Pužeka.

Ježići su nam poručili koja su njihova prava…

Događanja

Što se to događa

na Pregradskim berbarijama?

Mnogi naši predškolci pomislili su – konačno je došao red da i mi idemo na te berbarije! To je već tradicionalno veselje kada se u rujnu dobije poziv za sudjelovanje u ovoj manifestaciji. Ali za to se treba i malo pripremiti, upoznati s cijelim protokolom i igrama koje će se tamo igrati. Improvizirano je okruženje, donijeti rekviziti, slušala su se pravila i propozicije svake igre, a čak se uvježbavalo i plesanje uz pjesmu Zagorski cug.

Opremljeni, punih trbuha, s osmjehom na usnama i uzbuđeni zbog zajedničke vožnje autobusom veseli predškolci iz Krteka i Ježića otputovali su u Pregradu u svoju novu avanturu. Put nije trajao dugo, ali je oduševljenje bilo veeeliko što se vidjelo na njihovim malim licima. Stigavši u Pregradu, s prepoznatljivim transparentom iz kojeg su vrtića, ekipa je spremno ušetala u dvoranu Osnovne škole Janka Leskovara, gdje se već okupilo 14 vrtića iz KZŽ i jedan iz Zagreba. I berbarije su mogle početi.

Sudjelovali su u igrama sa pravim domaćim nazivima Belatva kuruze, Ježek v snuboki i Skapanje krumpira i postigli dobre rezultate. Pune tribine navijale su za svoje male natjecatelje, a među njima bilo je i roditelja koji su se pridružili te bodrili naše vrtićance. Osim natjecanja, zabave je bilo i uz pjesmice poznatog Ivice Kolmara iz Šarenog svijeta kojeg poznaju sva vrtićka djeca.

Posebno zanimljiva je igra Berba grožđa sa tajanstvenim grozdom u kojoj je trebalo pokazati spretnost baratanja škaricama za rezanje grožđa ali i imati malo sreće te pronaći tajanstveni grozd.

I nakon svih uzbuđenja sve ekipe dobile su priznanja i poklone koje su odnijeli svojim prijateljima u vrtić. A Zagorski cug veselo je krivudao po dvorani dok su veliki pjevušili ili fućkali ovu poznatu zagorsku pjesmu.

Još jedne berbarije su završile. Ostaju nam lijepa sjećanja, fotografije za uspomenu jer poklon jabuke se budu pojele u vrtiću. Čak je i naš jedan tata osjetio potrebu poslikati se s transparentom vrtića, neka se i njegova slika nađe u našem vrtićkom albumu.

Hvala Dječjem vrtiću Naša radost iz Pregrade na gostoprimstvu i dobroj organizaciji Pregradskih dječjih berbarija. Dolazimo i slijedeće godine, samo u drugom sastavu, ali s istom željom za druženje s vršnjacima.

Događanja

Nacionalna

strategija poticanja čitanja

Na sjednici Vlade RH održanoj 2. studenoga 2017. usvojena je Nacionalna strategija poticanja čitanja za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

I naš vrtić podržava ovu strategiju i još intenzivnije nego do sada želimo pridonijeti razvoju kulture čitanje. Svakodnevnim čitanjem želimo potaknuti razvoj predčitačkih vještina i sklonost čitanju već od najranije dobi, znajući da ono pozitivno utječe na emocionalni razvoj, jezične i spoznajne sposobnosti ( potiče maštu i pamćenje, poboljšava pažnju, produbljuje znanje, razvija moralnu osjetljivost, jača samopouzdanje, pomaže u emocionalnom povezivanju djece i odraslih).

Tijekom cijele pedagoške godine slikovnica/knjiga je sastavni dio plana svake naše skupine. Odazivat ćemo se pozivima na susrete sa dječjim piscima u našu mjesnu knjižnicu, obilježavati Mjesec knjige i Noć knjige.

Nekima je to prilika da se s knjigom upoznaju tek prvi put, a oni malo dužeg “staža” u vrtiću toliko su vješti da mogu osim sebi čitati i svojim prijateljima, ali i okušati se u izradi svoje slikovnice.

Mnoge naše skupine u svoj ovogodišnji plan rada uvrstile su suradnju s roditeljima kroz čitanje u skupini, dok će neki izrađivati zajedničku slikovnicu.

Sve su to hvalevrijedni planovi i zato pozivamo vas – naše mame, tate, bake, djedove i sve koji imate djecu u našem vrtiću, odaberite svoju slikovnicu koja vam je u djetinjstvu bila omiljena ili slikovnicu koju voli vaše dijete i dođite u vrtić, dogovorite sa svojim odgojiteljicama čitanje u njihovom kutiću. Vjerujemo da će vam biti ugodno a djeca će zasigurno uživati. Pogledajte ove fotografije i vjerujemo da ćete nakon gledanja čvrsto odlučiti da i vi želite biti dio naše vrtićke priče o čitanju djeci.

Možda nema dana našeg djetinjstva koje smo tako ispunjeno živjeli od onih koje smo proveli s omiljenom knjigom.

Marcel Proust

 

Preuzmi: Čitanje djetetu od najranije dobi / pdf

Događanja

Obilježili smo Svjetski dan srca

U četvrtak nam je stigao zanimljiv poziv da dođemo na obilježavanje Svjetskog dana srca kod bolničke fontane 28. rujna, točno u 12.30 sati. Ali nastala nam je mala gužva. Već smo imali plan po kojem Krteki i dio Ježića idu u Pregradu na Dječje berbarije i to baš u taj petak.

Dok se dogovarala organizacija odlazaka, veliki predškolci u Krtekima došli su na ideju da napišu poruke o zdravlju srca i izrade crvenu kutiju u koju će ih umetnuti, a tu istu kutiju će netko odnijeti i poruke dijeliti prolaznicima ispred Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

U prepoznatljivim bijelim majicama Ježići sa pratnjom pridružili su se grupnom aerobnom vježbanju koje je organizirano sa svrhom promocije kretanja i redovite tjelesne aktivnosti. Bilo je lijepo vidjeti i male i velike u zajedničkom vježbanje ispred bolnice, u kojoj leži mnogo oboljelih od kardiovaskularnih bolesti. Naše poruke koje su podijeljene možda nekome promijene život, a to je i cilj ove akcije – obećaj svome srcu da ćeš brinuti o njemu!

Šalica svježeg voća uvijek je dobar izvor zdravlja!

Dječji tjedan 2018.

Ljubav djeci

prije svega

1. – 6. 10. 2018. – Kalendarski pregled zbivanja i obilježavanja Dječjeg tjedna

ponedjeljak 1. 1o.

Tema dana: Ja, moja prava i dužnosti

 • igre za razvoj pozitivne slike o sebi
  • To sam ja – obris tijela u prirodnoj veličini
  • crtanje u paru – portret
  • igra memory s fotografijama djece
 • moje pravo je i tvoje pravo
  • zdrava hrana – voćna salata
  • socijalna igra – vjetar puše
 • utvrđivanje pravila važnih za život u skupini
  • mali pomagači – u kupaonici, sanitarnom 
 čvoru, garderobi, za vrijeme ručka
  • Naša pravila – plakatni rad
  • društvene igre – igre s pravilima
 • crtanje – autoportret – kolažiranje uz fotografije Nastavi čitati

Novi jelovnik

Stigao je rujan,

neka i jelovnik bude bujan

Godinama pratimo prehrambene navike djece u našem vrtiću i nastojali smo kroz razne aktivnosti djeci približiti način prehrane koji djeluje stimulirajuće na njihov rast i razvoj kako bi mogli ostvariti što više svojih potencijala. Svake godine nastojali smo djeci ponuditi nešto novo ili kvalitetnije iako to možda nije svima bilo toliko vidljivo.

Dolaskom još jednog rujna, vrijeme je da napravimo još jedan korak naprijed. Za pedagošku godinu koja nam je krenula, pripremili smo zamisli kojima bi se jelovnik vrtića trebao obogatiti tako što ćemo u postojeća jela i neke tradicionalne kombinacije dodati druge vrste povrća, pripremati više domaćih namaza od povrća, imati više doručka koji se jedu žlicom.

Za sada su djeca uglavnom reagirala pozitivno što nas veseli jer nam otvara veće mogućnosti da se “zaigramo“ kod osmišljavanje jelovnika već za sljedeći tjedan. Svakako valja spomenuti kako je naš cilj da djeca konzumiraju ponuđeni obrok u cijelosti tako da smo s pojedinim namirnicama (intenzivnijih boja i mirisa) oprezni, ali svakako će to biti godina opširnijih promjena te će nam biti potrebna pomoć roditelja kod osnaživanja pozitivnog stava prema zdravijim namirnicama.

U tu svrhu djeca starije vrtićke skupine Krteki napravili su novi plakat za jelovnik koji stoji kod ulaza i na koji će se stavljati slike pojedinih jela u skladu s predviđenim jelovnikom kao vizualni poticaj.

Očekujemo uspješnu i “finu” godinu, imajući na umu i onu izreku koja kaže da si ono što jedeš. Pozdravlja vas vaš zdravstveni voditelj.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka

O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2018. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković