Dani DV Maslačak 2019.

Dan za kazalište i kreativnost

2. travnja 2019.

Ovaj je dan u svakoj skupini bio drugačiji. Najmanji Pužeki svoju su ekspresiju najbolje ispoljavali kroz slikanje, a danas su isprobali novu Puffy boju – nekima je bila dovoljna spužvica za slikanje, dok su drugi upotrijebili ruke, a treći samo istraživali spoj spužvice i boje. U Žabicama je otiskivanjem štambilja od krumpira, limuna i naranče nastala skupna slika naziva Citrusno voće.

Bubamare su uvodile djecu u svijet lutaka s ručno izrađenim lutkama Miffy i štapnim lutkama, kroz dramatizaciju priče Miffy u gostima. Kasnije je djeci ponuđeno da sami isprobavaju uživljavanje u uloge pri čemu se poticala međusobna komunikacija te razvoj mašte i kreativnosti.

I Leptirići su jutro provodili slikajući, samo su im podloge bile različite – kartonske, papirnate i pleksiglas svjetleći stalak za slikanje. Odabir ponuđenog bio je na samom djetetu.

Krijesnicama je slobodni likovni izričaj (slikanje temperama na okomitoj prozirnoj foliji) skratio čekanje do glavne aktivnosti dana – gostovanje mame Josipe. Ne bi to bilo ništa čudno jer roditelji povremeno dolaze u naše vrtićke skupine, ali mama Josipa je ušetala u njihovu sobu u originalnoj zagorskoj narodnoj nošnji uz sviranje dječje pjesmice Ja posijah lan na instrumentu braču. Ona je i članica poznate vokalne skupine Kirjales koja njeguje kajkavsku popevku što je svemu dalo i veći doživljaj. Oduševljenje i iznenađenje na licima djece bilo je očito, ali je ubrzo preraslo u lijepu suradnju uključivanjem u pjevanje i plesanje. Radoznalo su željeli isprobati svrati na tom instrumentu čudnog imena, ali i opipati njezinu narodnu nošnju. Tradicijski instrumenti koji su sakupljeni u zbirci njihove skupine pridružili su se u sviranju u rukama djece te su svi zajedno izgledali kao mali etno orkestar. I na kraju cijelog druženja, mama je demonstrirala staru tradicijsku igru Zdenac na kajkavskom dijalektu.

Nakon svega uslijedilo je zajedničko okupljanje svih vrtićanaca na kazališnoj predstavi Priča o kapljici vode skupine Svijeta lutaka Lutkarskog kazališta iz Zagreba. Ovaj je put to bio spoj ginjol lutaka i kazališta sjena u priči koja je ekološki osmišljena s ciljem razvijanja ekološke svijesti i senzibiliziranja djece na važnost očuvanja prirode s naglaskom na vodu kao važan i neophodan resurs za cijeli biljni, životinjski i ljudski svijet.

Lijepo sunčano vrijeme privuklo je Pčelice da svoj likovni ples otplešu s kistom i temperama na okomitoj površini izražavajući svoju doživljaj na predstavu Priča o kapljici vode. Svojom dugačkom slikom ukrasili su pješčanik kako bi vesele boje pozivale male pčelice da ih gledaju.

Još pod dojmom predstave i pregrštom materijala u svojoj skupini Krteki su odlučili i sami iskušati svoje umijeće u izradi lutaka. Na taj način se djecu usmjerava na samoorganiziranje dramatizacije i izmišljanja autorskih priča.

Jedan dio djece odlučio je izraditi scenu potrebnu za pričanje priče o Vanzemaljcu. Dramatizacija priče nastajala je u tijeku same izrade kulise pa je stručna dječja ekipa izvela predstavu za sve prijatelje.

I dok su mali imali popodnevni odmor Krteki su uz pomoć tate Drageca postavljali konstrukciju gredice na vanjskom dijelu travnjaka. Ubrzo je tata bio “bombardiran” pitanjima o gradnji od naših radoznalaca, a onda su se i oni primili posla i pomagali u sastavljanju. I gredica je ubrzo bila gotova i spremna za daljnje korake.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković