Dani DV Maslačak 2019.

Dan za učenje

3. travnja 2019.

Pošto smo se vrlo aktivno uključili u Nacionalnu strategiju poticanja čitanja u našim skupinama djeci se pružaju raznolike mogućnosti. Slikovnica je prva i najvažnija knjiga u životu svakog djeteta. Kvalitetan odabir slikovnice kod djeteta stvara interes za čitanje pa dijete vrlo čestom provodi vrijeme sa slikovnicom u ruci, ali i traži da mu se čita.

U našim Pužekima i Žabicama ponuđene su slikovnice koje zadovoljavaju sve sigurnosne zahtjeve, koje nemaju oštre rubove, koje su primjerene dobi djeteta – pojmovne slikovnice, gumene, mekane, šuškave, sa zvečkicama, od tekstila, s tvrdim koricama, sa većim jasnim ilustracijama te s mogućnosti taktilnog osjeta. Djeca vrlo često u prostoru za čitanje borave sama, u društvu svojih prijatelja ili uz odgojitelje koji s njima gledaju, prelistavaju slikovnice, čitaju kratke priče / brojalice, razgovaraju o slikovnici te tako potiču svakodnevno rukovanje slikovnicom, pravilno i pažljivo okretanje stranica, uočavanje i prepoznavanje pojmova na slikama, te pravilan razvoj govora.

Bubamare su prihvatile ponudu mame Nikolina koja je željela svojem djetetu i njegovim prijateljima čitati priče iz njihove male čitaonice u skupini. Slikovnice su odabrala djeca a mama je polako, čitko i razgovjetno čitala. Slikovnica je bila zanimljiva s radnjama koje su djeci poznate i lako su se mogli poistovjetiti s njima. U ovoj dobi djecu počinju zanimati priče o ljudima, životinjama i svakodnevnim događanjima.

I u Krijesnicama je mama Mateja pričala priče Sat i Kornjačica Rita. Slikovnicu Kornjačica Rita odabrala je sama mama te ju čitala s posebnom pažnjom i svakoj rečenici pridavala posebnu važnost. Nakon pročitane slikovnice uslijedio je razgovor s djecom o maloj kornjačici koja je željela priječi cestu sama, bez roditelja. Djeca su kroz razgovor mogla iznijeti svoja iskustva iz sličnih situacija, svoja razmišljanja a na kraju su svi zajedno došli do korisnih zaključaka.

Koji puta se neki problemi djece mogu vrlo lako riješiti putem slikovnice koja je pomno odabrana. U Pčelicama je mama Marijana djeci željela pročitati slikovnicu Medo i strpljivost. Prije čitanja kratka igra koju je pripremila odgajateljica kako bi uvidjeli koliko su djeca strpljiva u traženju i pronalaženju bombona. Prateći malu medvjedicu Moku djeca su naučila da su strpljivost i samokontrola važne i dobre vrline koje će neki prije a neki kasnije ipak usvojiti, kao i Moka.

Osim uz slikovnice učiti se može na različite načine. Ježići su danas izabrali, mozgalice, labirinte, pitalice i pronalaženje različitosti. Sve su to zabavni sadržaji koji potiču djecu na razmišljanje, vježbanje logike, kombinatoriku i povećanje sposobnosti koncentracije i pažnje.

A nakon mozganja Ježići i Krteki posjetili su našu Općinsku knjižnicu u kojoj je bila dogovorena pričaonica sa slikovnicom Vuk koji je zalutao u zemlju bajki.

Nakon odslušane priče i razgovora o istoj neka djeca su odlučila prolistati nove slikovnice dok su drugi još pod dojmom priče svoju ekspresiju željeli izraziti kroz crtež.

Ovakav zajednički oblik čitanja slikovnice zadovoljava potrebu za pažnjom, prihvaćanjem, sigurnošću, ljubavi i uvažavanju, pa samim time gradi uzajamnost i bliskost. Kod ove djece slikovnica je ušla u svakodnevni život, te je njezina prisutnost kod njih razvila bogati govorni, spoznajni i emocionalni razvoj.

Za kraj dana odgojiteljima je omogućena edukacija s temama Fiziologija osjećaja, zdravstvenog voditelja našeg vrtića Kristijana Zvera i Igra i razvoj emocionalne inteligencije u vrtiću, psihologinje Alme Kapetanović.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković