Dječji tjedan 2018.

utorak, 2. listopada

I ja imam osjećaje

Dječje emocije razlikuju se od emocija odraslih osoba. One su kratkotrajne, vrlo snažne, nestabilne, rastu i mijenjaju se s uzrastom djece i ona ih iskazuju bez skrivanja.

Svako dijete emocije iskazuje na svoj način, ovisno o situaciji i raspoloženju. Tako su dječje pjesmice, ali i kvalitetna instrumentalna glazba odličan poticaj za iskazivanje osjećaja kroz pokret, pjesmu, ples u kojem nije važno da li se to radi pravilno (Pužeki, Krijesnice, Pčelice, Krteki).

Sama glazba motivirala je Krteke na dramatizaciju već poznate priče Tri praščića. Sami su međusobno podijelili uloge, čak su imali i redatelja, ali i dva vuka kako jedno dijete koje je željelo biti vuk ne bi bilo tužno – ovdje je vidljivo prepoznavanje tuđih emocija.

Likovni izričaj djeci pruža neopisive mogućnosti iskazivanja sreće, ljutnje, tuge, frustracije, različitim tehnikama – finger boje, tempere, flomasteri, pa ako se to radi uz poticajnu ozbiljnu glazbu doživljaj može biti potpuniji (Pužeki, Bubamare, Pčelice).

Ogledalo, ogledalce – što ću danas u tebi vidjeti? Svakodnevno pred njim djeca zastaju, pogledaju, promatraju sebe, svoj izraz lica, traže svoje prijatelje, ili se jednostavno poljube (Pužeki, Bubamare).

Kada se djeci omogući okruženje koje potiče izraz individualnih emocija, tada nastaju i mala kreativna djela u vidu lutaka za dramsku improvizaciju. Lutke od PVC čaša apsolutno su dječje autorsko djelo, interes koji u Krtekima traje već danima.

Štapne lutke s različitim izrazima lica, u malom stolnom kazalištu ili iza paravana, ginjol lutke – nije važno koji je izbor jer sve lutke izmamljuju osjećaje. Dok su Pčelice i Krijesnice spremne na samostalne scenske improvizacije u Bubamarama se tek upoznaju s ginjol lutkama.

Kao što već znate i mi podržavamo Nacionalnu strategiju poticanja čitanja i naša djeca samostalno odabiru slikovnice te jedni drugima čitaju priče. Potičemo i obitelji da nam se pridruže tako da već imamo reakciju na naš tekst na ovoj web stranici vrtića te je u Ježićima mama došla čitati priču koja je njezinoj djevojčici najdraža u vrtiću.

Mnoštvo poticaja koji kod djece izazivaju izražavanje svojih emocija sigurno krasi sve naše skupine, a to je bilo zbilja jako vidljivo tijekom cijelog ovog dana – kutija puna osjećaja, plakati s emotikonima, igra memorije (Bubamare, Krijesnice, Pužeki). Pod dojmom Kutije pune osjećaja Krijesnice su imale što reći, a o svemu je napravljen i plakat za podsjetnik.

Osvještavanje emocija kod djece jako nam je važno i kod razumijevanja humanosti i tolerancije i brige za djecu i odrasle u potrebi ili bolesnike. Tako smo kutiju punu čepova koje smo skupljali humanitarnoj akciji za Ligu protiv raka i limfoma, zajedno oslikali da bude veselija i šarenija.

Nije lako izraziti svoje osjećaje.

Ponekad nam je teško pokazati da smo tužni, sram nas je što plačemo.

Ponekad smo povrijeđeni, a osoba koja nas je povrijedila to uopće ne primjećuje.

Ponekad smo ljuti pa bi najradije nešto razbili.

Ponekad osjetimo nepravdu pa nam ni tada nije dobro.

Ponekad se smijemo i skačemo do veselja i čudimo se tome.

Kako bi što bolje izražavali svoje osjećaje, najprije ih trebamo razumjeti.

Ako poznajemo načine na koje se izražavaju osjećaji lakše ćemo shvatiti kako se netko drugi osjeća.

Tako ćemo se bolje slagati i razumjeti druge.

I mi i naša djeca!

 

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković