Događanja

Ususret Uskrsu

Dolaskom Uskrsa počinje i buđenje prirode. Sunce se očekuje nakon tmurnih zimskih dana, pa osjećaj radosti i šarenilo boja budi u djeci posebne emocije. Sam Uskrs, kao i Božić, nosi snažnu poruku i simbole koje djeci treba približiti pažljivo i na njima prihvatljiv način.

S obzirom da su djeci omiljena likovna aktivnost, raznolika ponuda mogućnosti farbanja jaja bila je izražena u svim skupinama.

Pužeki su svoja jaja od stiropora farbali prstićima finger bojama, pri čemu je uživanje u taktilnom i vizualnom doživljaju imalo potpuni smisao. Žabice u svoje aktivnosti uključuju i iskušavanje spretnosti pri uporabi obje ruke kod farbanja pisanica, ali i vježbanje držanja drvenih bojica u ruci kod bojanja za razvoj fine motorike.

Zajedničku pisanicu bojali su Bubamarci na okomitoj foliji u obruču za vježbanje koji je preoblikovan u jaje pisanicu. Spretnost u korištenju kista za bojanje, suradnja, nadopunjavanje, pomaganje i dogovor utkani su u njihove neobične pisanice koje su se posebno svidjele roditeljima.

Crtanjem jaja pisanica na papirnatoj podlozi ( crnom bojom crtali su oblik jajeta a veselim temperama su ih bojali unutar konture ) Leptirići su izrazili svoje ekspresije vezane uz Uskrs. Nakon bojanja krenuli su u potragu za pisanicama na vanjskom dvorištu. Prema nekim navodima potraga za uskrsnim jajima je potekla iz Škotske kada su mladi Škoti na uskrsno jutro išli u šumu tražiti razna jaja koja bi pripremili za doručak. Drugi navod govori da je začetnik ove tradicije bio Martin Luter koji je organizirao muškarce koji su sakrivali jaja a u potragu su išle žene i djeca. Tko god je bio začetnik ove tradicije bio je vrlo domišljat, a nama se ova igra posebno sviđa.

U Pčelicama su djeca radila tehnikom pastele i boje za jaja. Crtanje po jajima motiva prema želji, svakom djetetu pružena je mogućnost da izrazi svoju vještinu i kreativnost. Uranjanje oslikanog jaja u vodu s bojom i čekanje u neizvjesnosti kakva će pisana nastati bio je izazov za cijelu skupinu. Ubrzo je cijela košarica bila puna pisanica koje su djeca poklonila svojim roditeljima.

Što su djeca starije dobi to su i mogućnosti ukrašavanja zahtjevnije. Pokazali su nam to Ježići koji su svoja plastična jaja ukrašavali salvetnom tehnikom. Pošto su oni brzo oslikali svoje pisanice željeli su naučiti kako izraditi malog pilića. Njegovo tijelo je bilo od češera koje su prikupili u suradnji s roditeljima a glavica od žute vune. Oduševljenje je bilo veliko a ponos još veći.

Predivan sunčani dan bili su poziv na šetnju do naše župne crkve Presvetog Trojstva kako bi ukrasili drveće šarenim plošnim pisanicama. Uživanje djece i odgojiteljica bilo je toliko vidljivo da su pri tome nastale tako lijepe fotografije.

Eksplozija tehnika ukrašavanja jaja zbivala se u Krtekima. Ponuđene su tehnike kaširanja plastičnih jaja te ukrašavanje temperama, mozaik tehnika ukrašavanja lakovima za nokte na kuhanim jajima, izrada eko pisanica ( koje su se radile uz pomoć balona, špage i drvofiksa za konstrukciju pisanice ), izrada plošne pisanice ukrašavane papirima u boji te ostacima šiljenja bojica.

Od šiblja djeca su sama splela uskrsno jaje koje su objesila na svoja vrata te roditeljima poželjela sretan Uskrs na svoj način.

Cijeli naš vrtić živio je u iščekivanju Uskrsa … od djece po skupinama do prostora u kojem boravimo.

Svim vjernicima želimo Sretan Uskrs !

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković