Događanja

Uskrs u Dječjem vrtiću Maslačak

Uskrsno mi jutro donijelo na dar čokoladnog zeca, pisanica par. Šarena se jaja mogu risat rukom obojiti bojom ili lukom. Pisanicu što načiniš, k’o darak ćeš dati, uz čestitke, tople želje Uskrs svima čestitati!

Blagdani su dio iskustvo i odrastanja svakog čovjeka. Oni su dio kulture I baštine naroda kojemu djeca i odrasli pripadaju. Poreba za veseljem i slavljem je u svakoj osobi, bila ona mala ili velika, a blagdansko okruženje i ozračje prigoda je za zadovoljavanje dječjih potreba.

U našem vrtiću, djeca iz Žabica, Bubamara i Krijesnica, iako mala, uz pomoć svojih odgojiteljica imaju vrlo kreativne ideje kako dočarati dane Uskrsa. Bilo je tu priča, pjesmica, različitih likovnih tehnika, a izrađene ukrase kasnije su koristila za igru vizualne percepcije, prepoznavanje i sortiranje boja te kao čestitke za svoje najmilije.

U osmišljavanju aktivnosti za stariju djecu, odgojitelji su se već mogli osloniti na bogatu hrvatsku tradiciju. Budući da smo svjesni toga kako svi pamtimo blagdanske rituale iz svog djetinjstva, odgojitelji su osmislili prigodne aktivnosti koje doprinose razvoju dječje kreativnosti, ljubavi prema istinskim vrijednostima i malim stvarima koje čine život lijepim i smislenim. Tako su se kod Leptirića, Pčelica, Ježića i Krteka mogle pronaći tehnike poput gratage-a, aktivnosti s pjenom, akrilnim bojama, oslikavanje drvenih daščica i tkanina, te prigodnih priča i igara poput portage za jajima. Jačali smo grafomotoriku, okulomotoriku, taktilnu percepciju te poticali kreativnost u svim segmentima.

A kako bismo spremni dočekali i proljeće, prigodno smo ukrasili i naš zajednički prostor vrtića.

Svako proljeće podsjeća nas da uvijek iznova imamo priliku ostvariti svoje snove kad hladna zima prođe, a mi smo naš Uskršnji tjedan zaokružili  šetnjom u prirodi kako bi djeca iz prve ruke doživjela buđenje prirode.

Umjesto kupovnih poklona djeci za Uskrs poklonite što više svoje pažnje, vremena i osjećaja te uživajte u nostalgičnim i novim blagdanskim ritualima, u nastavku teksta nudimo vam zagonetni zadatak I jednostavni pokus koji zajedno možete isprobati kod kuće s vašim mališanima.

Želimo Vam sretne nadolazeće blagdane

Mađarski ilustrator vješto je sakrio jaje u gomili zečeva. Možete li pronaći skriveno jaje na slici? Prije nego što započne vaša potraga za izgubljenim jajetom vodite računa o tome da se jaje ne vidi u cijelosti, već samo jedan njegov dio i da je nježne pastelne boje kao i većina zečeva. Umjetnik nam je podosta zagorčao potragu i time što svi zečevi nisu posve istog oblika. Nadalje, tu su i sitni detalji koji nam vješto odvraćaju pažnju – šešir, mašna, pile, kist, kantica s bojom i mrkva. Dajte si truda i pokušajte pronaći zagonetno jaje.

Pokus s jajetom

Zvuči nevjerojatno, ali vrlo jednostavnim pokusom možete postići da se jaje ponaša kao gumena loptica.

Ljuska jajeta sadrži kalcij, isti onaj koji je tijelu potreban da bi kosti i zubi bili zdravi i čvrsti. Ovim pokusom saznat ćete što se dogodi kad kalcija nestane.

  1. Stavite jaje u čašu i prelijte ga alkoholnim octom. Ostavite da stoji jedan dan.
  2. Primijetit ćete mjehuriće oko jajeta. To je ugljični dioksid koji se oslobađa. Na površini će se stvoriti pjenica.
  3. Sljedeći dan izlijte ocat te jaje pažljivo stavite u drugu čašu i dolijte novi ocat.
  4. Promatrajte nekoliko dana kako ljuska jajeta nestaje. Kad potpuno nestane, jaje pažljivo isperite vodom ili nakratko prebacite u čašu s običnom hladnom vodom.

Ovaj pokus možete napraviti i sa sirovim i s kuhanim jajetom. Također, možete dodati i prehrambenu boju pa će vaša “loptica” na kraju biti obojana.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković