Izleti

Izlet Krteka i predškole

u dvorac Veliki Tabor

Prognoza nije bila obećavajuća, proljeće je pokucalo na vrata, a nama je 6. svibnja 2019. vremenska prognoza naviještala kišu, hladno vrijeme i to je sve nekako bilo u skladu s izletom u Veliki Tabor. Ali nismo se dali omesti – topla odjeća, čizmice na noge, osmjeh na lice i put pod kotače autobusa.

Tijekom 24 kilometara koliko je dug put do dvorca, djeca su upoznata s nekim povijesnim činjenicama vezanim za dvorac. Dvorac Veliki Tabor nalazi se nedaleko Desinića i najbolje je sačuvan kasnosrednjovjekovna i renesansna utvrda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a UNESCO ga je kategorizirao kao prvorazredni spomenik najviše kategorije. Na nadmorskoj visini od 334 metra jako se lijepo vidi iz daljine, i što se autobus više približavao uzbuđenje kod djece je raslo.

Ulaskom u sam dvorac kao da se ulazi u prošlost – debeli jednostavni zidovi, veličina unutar zidina, uski hodnici, stari veliki sat na tornju, prostorije koje mirišu na povijest.

Ali priče koje se vežu uz dvorac, povijesni eksponati koji izgledaju pomalo zastrašujuće, djecu su ostavili bez daha. Svi odgojitelji uživili su se u prepričavanje legendi ali izgleda da je najviše uživao naš zdravstveni voditelj koji je pripremio puno priča o dvorcu, Veroniki Desiničkoj i Fridrihu Celjskom, te spravama pored kojih su prolazili. Sve priče ispričane su s dozom tajanstvenosti, upravo kako priliči predivnom dvorcu Veliki Tabor.

Došavši do makete dvorca djeca su se zapitala kako tako mali dvorac ima toliko priča o sebi? Od tuda je i nastala zajednička slika Krteka unutar debelih zidina, neka i oni budu dio priče o dvorcu.

Okolica dvorca ima svoju posebnu ljepotu jer priroda koja ju okružuje nadopunjuje njezinu veličinu i podsjeća nas koliko je lijepo naše zeleno Hrvatsko zagorje.

Već pomalo gladni, ali i dalje radoznali i preselili su se na susjedni brijeg, u izletište Grešna gorica. U šumici, između drveća, smjestile su se vjerne male zazidane makete Lojzekove hiže, Dvorca Veliki tabor, Dvorca Miljana – znamenitosti koje se mogu posjetiti u bilo koje doba godine, upravo ovako kao što je to organizirao naš vrtić. Predivno je bilo gledati djecu koliko se vesele razgledavanju uz obavezno slikanje za uspomenu.

Popevši se na vrh brijega dočekao ih je pogled na životinje koje su mogli dodirnuti, pogledati ali i nahraniti.

Nakon svih uzbuđenja fini ručak je tako dobro sjeo i nitko nije na tanjuru ostavio baš ništa, upravo kako to i treba biti kada se cijeli dan provede na sviježem zraku i u dobrom društvu.

Još pod dojmom izleta nastale su ove lijepe slike. Djeca će ih dobiti u svojim mapama s ostalim slikama koje su izrađivali u vrtiću. Jednog dana podsjetit će ih na njihovo bezbrižno djetinjstvo i naš vrtić.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković