Događanja

Kako smo obilježili Dane vrtića 2022.

Dani od 25. travnja do 6. svibnja 2022. bili su posebno bogati aktivnostima, događanjima i suradnjama, budući da smo obilježavali Dane našeg vrtića. Sretni smo što smo nakon 2 godine svojevrsne izolacije mogli ponovno u naš vrtić pozvati i ugostiti roditelje, stručnjake iz drugih vrtića te ostale zainteresirane.

Početak Dana vrtića bio je posvećen planetu Zemlji čiji se dan obilježava 22. travnja. Tako smo tijekom početkom tjedna realizirali eko-šetnje mjestom pri čemu su djeca postavljala eko-poruke koje su izrađivala, a koje naše sumještane i sve posjetitelje Toplica pozivaju na brigu o prirodi, biljkama i životinjama. Ježići i Krijesnice su pak, uz osvještavanje naših sumještana, i samo krenuli u eko-akciju – stavili su rukavice na ruke, uzeli vreće te očistili okolicu vrtića i šumu od smeća te su na kraju sav otpad pravilno sortirali u predviđene spremnike. A u skladu sa sloganom “Više cvijeća, manje smeća” djeca su uz malu pomoć odgojitelja marljivo sadila cvijeće kako bi uljepšala okoliš vrtića, o kojem će se vrijedno brinuti te na taj način razvijati važne životne vještine.

Eko-tjedan zaokružili smo povezivanjem s prirodom – odgojitelji i djeca svih skupina su prošetali mjestom. Dok su neki šetali bližom okolicom vrtića, neki su posjetili znamenitosti našeg mjesta poput brda Sv. Marije Magdalene, a zatim su se, svatko na svojoj destinaciji, okrijepili posebnim piknikom u prirodi. Kakvo divno iskustvo koje će djeci ostati u pamćenju čitav život!

I naši dragi roditelji uključili su se aktivnosti u vrtiću pa su tako mali Bubamarci zajedno s odgojiteljicama i roditeljima izradili eko-poruke, a zatim su ih u zajedničkoj šetnji postavili po Toplicama. Vrijedni roditelji djece iz Leptirića zasukali su rukave i pomogli nam u bojanju sprava na vrtićkom dvorištu, dok su roditelji djece iz Krijesnica vrtlarili i posadili sadnice raznog povrća u naš mali vrt, a čije ćemo plodove koristiti za pripremu jela u vrtiću. Djeca iz Krijesnica su imala posebnu posjetu mame u skupini koja im je čitala priču, dok su Ježići posjetili mamu na radnome mjestu u školskoj knjižnici, što im je bila odlična prilika za posjet školi i knjižnici u kojoj će kroz koju godinu svakodnevno boraviti. Najmlađi su pak Pužeki važne datume poput Dana Planeta Zemlje i Svjetskog dana knjige obilježili u krugu obitelji, zajedno listajući slikovnice u obiteljskoj atmosferi ili pak se diveći prirodi mirisanjem cvijeća i provođenjem vremena na zraku, s kućnim ljubimcima, što su roditelji ponosno i s veseljem podijelili s odgojiteljicama. Ovakvo povezivanje te zajedničko, usklađeno djelovanje vrtića i obitelji od najranije dobi utječe na formiranje pozitivnih stavova i ponašanja poput, u ovom slučaju, motivacije za čitanjem, učenjem te brige o prirodi. Zahvaljujemo svim roditeljima na uključivanju u obilježavanje Dana našeg vrtića – i onima koji su se uključili neposredno i onima koji su pridonijeli donacijama sadnica i ostalih potrebnih materijala. 

Nastavili smo i suradnju s Općinskom knjižnicom Krapinske Toplice, koju smo napokon mogli i posjetiti pa su tako Ježići i Krijesnice uživali u čarobnim pričama i listanju mnoštva zanimljivih knjiga. U prostoru knjižnice djeca su ostavila i svoj trag – cvjetne likovne radove koji se mogu razgledati prilikom posudbe knjiga.

Razveselilo nas je i lutkarsko kazalište “Svijet lutaka” koje je za djecu vrtićkih skupina izvelo lutkarsku predstavu “Žabac i stranac” s divnom porukom o uvažavanju različitosti, međusobnom prihvaćanju, suradnji i prijateljstvu. Dok su djeca vrtićkih skupina uživala na predstavi, maleni su se jasličanci kreativno izražavali u svojim sobama i na terasama.

Posebno smo ponosni na organizaciju stručnog usavršavanja za vrtiće Krapinsko-zagorske županije. Posjetilo nas je 70-ak ravnatelja, stručnih suradnika i odgojitelja iz gotovo svih vrtića naše županije te s velikim interesom pratilo prezentacije naših kolegica:

  • Odgojiteljice Iva Belošević Petek i Tea Kos prezentirale su temu “Priroda – najbolji učitelj”
  • Odgojiteljica savjetnica Nina Ljubičić i odgojiteljica Andreja Kralj izložile su temu “Boravak na zraku kao resurs zaštite psihofizičkog zdravlja djece i izvor učenja o prirodi koja nas okružuje”
  • Odgojiteljica mentorica Branka Anić i odgojiteljica Martina Finzir predstavile su temu “Program ranog učenja engleskog jezika – od potrebe do ideje, od ideje do realizacije” te vodile radionicu za zainteresirane sudionike s primjerima praktičnih aktivnosti koje realiziraju s djecom u sklopu programa.

Ova dva tjedna završili smo aktivnostima svojstvenima djeci rane i predškolske dobi – igrom i kretanjem.

Uz svakodnevne aktivnosti u vrtiću, posebna događanja i manifestacije poput Dana našeg vrtića imaju važan odgojno-obrazovni potencijal jer obogaćuju svakodnevno življenje djeteta u vrtiću te mu omogućuju stjecanje raznih novih iskustava i aktivno sudjelovanje u događanjima koja dijete povezuju s njihovim vrtićem i mjestom u kojem žive. Isto vrijedi i za odrasle u vrtiću – daju nam priliku za povezivanje s roditeljima, sa zajednicom u kojoj vrtić djeluje te promoviranje vrtića kao važnog člana društvene zajednice te partnera u odgoju i obrazovanju budućih generacija.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković