Skupina Leptirići

Poticanje razvoja inteligencije, kreativnosti i zdravih emocija kod djece

Svake godine, pa tako i ove, odgojno-obrazovne skupine našeg vrtića odabiru temu kojom će se intenzivnije baviti u radu s djecom. U skupini Leptirići posebno smo se posvetili poticanju razvoja inteligencije, kreativnosti i zdravih emocija kod djece.

I dok se nekad dječji mozak smatrao nepromjenjivim i statičnim, danas znamo da to nije tako. Kako bismo najmlađima pružili kvalitetan odgoj i stimulaciju koji su im potrebni za njihov zdrav i potpun mentalni, kreativni i emocionalni rast, važno je omogućiti im iskustvo, pružiti/osigurati dobre uvjete te im ponuditi ciljane aktivnosti kojima ćemo to postići. Poznato je kako je  kretanje važan faktor koji utječe na razvoj  raznih djetetovih sposobnosti, potiče stvaranje neuronskih veza te posredno utječe i na razvoj inteligencije. Vođeni tom činjenicom, u Leptirićima često provodimo razne tjelesne aktivnosti poput jutarnje tjelovježbe, prelaženja raznih (jednostavnih) poligona, šetnji, kretanja uz glazbu i u ritmu glazbe, a posebnu nam radost pružaju obližnja šumica i livada. Ondje  možemo iskušati spretnost u savladavanju raznih prirodnih prepreka, kotrljanju i valjanju, trčanju po neravnom terenu uzbrdo i nizbrdo, itd.

Na spomen kreativnosti, većina ljudi pomisli  na to kako je neka osoba ima ili nema, odnosno kako netko po prirodi jest ili nije kreativan, no to zapravo nije točno. Kreativnost je vještina koja se može i mora razvijati, a potrebno je započeti već u najranijem djetinjstvu. Ona nije važna samo u umjetnosti (na što najčešće pomislimo), već i u matematici, znanosti, pa čak i u međuljudskim odnosima. Ona nam pomaže u rješavanju problema, olakšava nošenje s promjenama i novim nepoznatim situacijama i slično. Vrtić je idealno mjesto gdje djeca, okružena svojim vršnjacima, kroz igru kao najvažniju aktivnost u njihovom životu, imaju priliku razvijati svoje potencijale. Pritom im se ne nude gotova rješenja, već im se, uz stvaranje poticajne okoline, poštivanje njihove slobode i autonomije, „dozvolu“ da dožive neuspjeh (jer i neuspjeh je sastavni dio života), omogućava da ih oni pronađu sami.

M. Diamond i J. Hopson, autorice knjige „Čarobno drveće uma“ koja se bavi upravo ovom tematikom, savjetuju odraslima da omoguće djeci:

Za trogodišnjake:

  • igranje  s prijateljima i nasamo
  • istraživanje u kući i vanjskom prostoru, s trčanjem, skakanjem, vožnjom tricikla, igre loptom, slaganje slagarica, likovne aktivnosti…
  • pokuse s vodom, pijeskom, mjehurićima…
  • jezične i glazbene vještine kroz razgovore, priče, pjesmice, glazbu..

Za četverogodišnjake dodaju i:

  • odlaske u zoološke vrtove, na lutkarske predstave…
  • matematičke i znanstvene igre, blokove za konstruiranje, dramske igre…
  • rješavanje jednostavnih problemskih zadataka iz raznih područja, npr. prirodnih znanosti, matematike i slično rabljenjem alata, mjernih instrumenata, drva, gline itd.
  • daljnji razvoj  jezičnih, glazbenih i likovnih vještina kroz slušanje priča i gledanje ilustracija, crtanjem, pjevanjem, sviranjem…

I za kraj dijelimo s vama jedan citat:

Kreativnost je tako nježan cvijet da pohvale potiču njegov cvat dok ga obeshrabrivanje često uguši u zametku.

/ Alex Osborn

Pomozite i vi vašim cvjetićima da procvatu!

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković