Skupina Ježići

Knjige i vrata su ista stvar – otvoriš ih i odeš u drugi svijet

Ove pedagoške godine djeca iz odgojne skupine Ježići sa svojim odgojiteljicama Ivom Belošević Petek i Teom Kos uključila su se u međunarodni projekt Naša mala knjižnica.

Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA usmjeren je na popularizaciju čitanja među djecom i stalno povećanje i razvoj dječje publike i to zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu.

https://nasamalaknjiznica.hr/

Svrha ovoga je projekta ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju svojim cjelokupnim sadržajem, potaknuti na čitanje uz promišljanje i aktivno sudjelovati u stvaranju publike koja razmišlja, analizira i usmjereno djeluje na svim područjima društvenog života.

Kako bi ispunio svrhu, projekt NMK nudi  moderne slikovnice nastale u suradnji s priznatim autorima i ilustratorima. Uz šest slikovnica dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima  potiču djecu na stvaranje i izražavanje, razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, jačanje samopouzdanja i stvaranje vlastitog mišljenja.

Ove godine u projektu za predškolsku dob sudjeluju Hrvatska, Slovenija i Estonija. Sve knjige su zajedničke za djecu svih triju zemalja.

Knjige koje čitamo unutar ovog projekta:

  • Andreja Peklar: Mjesec i ja
  • Peter Svetina, Peter Škerl: Pekarica Margot
  • Davorka Premec, Vanda Čižmek: Vera i Srećkomeđubuhama
  • Iva Bezinović-Haydon, Hana Tintor: Moja baka ne zna tko sam
  • Benas Berantas, Vilija Kviskaite: Baubauk
  • Piret Raud: Uho    

Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle.

Do sad su djeca iz skupine Ježići sudjelovala u projektu sa dvije slikovnice. Prva je “Baubauk” u kojoj glavnu ulogu imaju šumske životinje koje se suočavaju sa svojim strahovima. Strah je osjećaj koji s vremenom na vrijeme osjete svi, pa tako i naši najmlađi, često je odraslima jako teško olakšati emocionalno stanje djece u kojem se nalaze kad je strah prisutan kako od stvarnih, tako i od imaginarnih pojava.

Razne aktivnosti koje smo provodili s djecom u sklopu ovog projekta na temu slikovnice “Baubauk”  možete pogledati i na službenoj stranici NMK-a na sljedećoj poveznici https://nasamalaknjiznica.hr/galerija-vrtici/.

Slikovnica “Mjesec i ja” poslužila nam je kao poticaj za mnoštvo zanimljivih aktivnosti koje smo provodili. Prateći interese djece i njihovu unutarnju (intrinzičnu) pokretačku snagu,uz pozitivnu potporu, priznanje i poticanje pokazat ćemo vam kako smo mi došli u Svemir i “uhvatili” Mjesec.

Ako pratimo inicijativu djece imat ćemo jako puno puteva koje možemo slijediti. To će nas ponekad odvesti u neočekivanom smjeru, u smjeru kojeg nismo planirali, zapisali ni zamišljali ali na taj način  obogaćujemo djecu i sebe nekim novim iskustvima, a to je puno više nego slijepo pratiti i voditi se slovom na papiru.

Čitanje je jedini način kojim se otkliznemo nesvjesno, često bespomoćno, u neku drugu kožu, drugi glas, drugu dušu… /Joyce C. Oates

A Ježići su osvojili i nagradu za najljepši čitateljski kutić u sklopu projekta Naša mala knjižnica 2021./2022. Čestitamo odgojiteljicama Ivi Belošević Petek i Tei Kos te djeci skupine Ježići!

https://nasamalaknjiznica.hr/nagradeni-radovi-2021-2022/

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković