Skupina Pužeki

Poticanje samostalnosti kod djece jasličke dobi

Sve što može, dijete i mora napraviti samo.

/ M. Montessori

Ova rečenica bila nam je nit vodilja u radu u našoj odgojno-obrazovnoj skupini Pužeki. Odmah nakon prilagodbi djece na jaslice počele smo raditi s djecom na usvajanju životno-praktičnih aktivnosti, potičući djecu vlastitim primjerima i verbalno. Kroz svakodnevnu komunikaciju s roditeljima osvijestile smo ih da na isti način podrže nastojanja odgojitelja i kod kuće kako bi djeca imala kontinuirani poticaj i podršku u razvoju vještina.

U skupini smo krenule sa usvajanjem jednostavnijih radnji kao što su sjedenje za stolom za vrijeme obroka, samostalno držanje bočice, uočavanje potrebe za brisanjem nosa i bacanje maramice u koš te postepeno ka složenijim radnjama poput pospremanja igračaka, izuvanja papuča, samostalnog jedenja i korištenja pribora za jelo (žlice), pijenja iz šalice, prepoznavanja i nošenja svoje odjeće do stola za prematanje, pranja i brisanja ruku te rituala u kupaonici (otvaranje i zatvaranje vode, brisanje ruku papirom, bacanje u koš).

Odgovornost i samostalnost se uče i razvijaju od ranog djetinjstva. Vrlo je važno da dijete nešto pokuša učiniti samo, kako bi se suočilo sa vlastitim uspjehom ili neuspjehom. Pritom treba voditi računa o dobi djeteta i njegovoj razvojnoj fazi te njegovim individualnim mogućnostima.

Djecu rane dobi ne smijemo podcjenjivati ni u jednom aspektu njihova razvoja misleći: “oni to ne mogu jer su mali”. Važno je svakome djetetu pružiti mogućnost da proba jer će jedino tako naučiti i steći novu vještinu.

Djeca uče imitacijom, odnosno metodom pokušaja i pogreške, ponavljajući radnje i ponašanja koja vide od osoba u svojoj neposrednoj okolini te im je potrebno dati vremena da steknu sigurnost u svoje mogućnosti i nove vještine. Kroz poticanje samostalnosti djeca stječu pozitivnu sliku o sebi.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković