Vrtić kod kuće

Igramo se,

istražujemo, izražavamo se i zabavljamo kod kuće

Iako je zbog izvanredne situacije vrtić privremeno zatvoren do daljnjega te nije moguće realizirati redoviti odgojno-obrazovni rad, interakcije s djecom i roditeljima kontinuirano održavamo “na daljinu”. U ovom svima teškom i neizvjesnom razdoblju nastojimo jedni drugima biti podrška, imajući na umu kako djetetove razvojne potrebe za aktivnošću, igrom, istraživanjem, izražavanjem i raznovrsnom stimulacijom ne prestaju. Stoga s roditeljima putem mobitela i interneta međusobno razmjenjujemo ideje za aktivnosti s djecom, informacije, savjete i drugo.

Za igru i poticanje mašte dovoljni su samo naše vrijeme i predmeti koje ionako imamo u kućanstvu.

U ovo vrijeme kada smo “zatočeni” u svojim domovima bitna nam je komunikacija preko mobitela, pa je i naša komunikacija s roditeljima iz malih Pužeka išla tim putem. Najmanjoj djeci je najvažniji zagrljaj, dodir, maženje i igra u kojoj žele blisku osobu, a još su uvijek jako privrženi svojim roditeljima te smo se mi fokusirale na redovite kontakte s roditeljima. Osim obaveznih obavijesti o Odlukama vezanim za rad vrtića, izmjenjivale su se poruke ohrabrenja, podrške, ali i sva događanja vezana za dijete. Preko slika i videa koje su nam slali roditelji razgovarali smo o njihovom napretku, koji je vidljiv iz dana u dan. Roditelji su pozvani da nam se slobodno obraćaju u svim situacijama, potrebama i željama za idejama za igre s djecom, ali prema slikama koje smo povratno dobile vidljivo je zanimljivo i kreativno druženje ukućana s djecom.

I Žabice su u kontaktu s roditeljima te smo se, u skladu s razvojnim mogućnostima djece u 2. i 3. godini, kao i s područjem pojačanog odgojno-obrazovnog rada naše skupine, koje je u ovoj godini usmjereno na poticanje govorno-jezičnog razvoja i komunikacije, orijentirale na prijedloge raznih edukativnih igara i aktivnosti koje potiču razvoj govorno-jezičnih, senzornih, motoričkih i stvaralačkih kompetencija djeteta.

Roditeljima naših Bubamara šaljemo razne ideje za kvalitetno provođenje vremena s djecom, predlažući aktivnosti u koje se djeca uključuju u vrtiću, kao i razne kreativne aktivnosti vezane uz razdoblje proljeća i Uskrsa. Isto tako, savjetujemo roditelje o tome kako s djecom razgovarati te smanjiti stres i strah u novonastaloj situaciji vezanoj uz širenje virusa i potres, a na djeci blizak način kroz igru, slikovite videe i izražavanje crtežom.

Leptirićima odgojiteljice predlažu provođenje vremena kod kuće uz razne kreativne i istraživalačke aktivnosti za koje su potrebni prirodni i pedagoški neblikovani materijali koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu. Tako mali Leptirići kod kuće crtaju u rasipnom materijalu, oslikavaju kamenčiće, modeliraju domaće izrađenim plastelinom, igraju se i eksperimentiraju vodom, (umjetnim) snijegom… Predlažemo i čitanje slikovnica te gledanje predstava koje su dostupne online, a na daljinu smo obilježili i Međunarodni dan dječje knjige, tako da su djeca u društvu roditelja čitala i prelistavala slikovnice i knjige te crtežom izražavala događaje i motive. No, budući da smo u situaciji u kojoj je zbog virusa posebno ugroženo zdravlje svih nas, potičemo djecu, na slikovit i razumljiv način – pomoću slikovnica i videa, na zaštitu zdravlja i održavanje higijene ruku, ali i igračaka.

Budući da je razdoblje Uskrsa, svojim malenim Krijesnicama predlažemo nekoliko tematskih aktivnosti, a roditelji nam povratno šalju fotografije s prikazom kako djeca kreativno provode vrijeme kod kuće.

Pčelice su prave radilice te i kod kuće ne zaboravljaju na engleski jezik kojeg koriste u svakodnevnim aktivnostima, razgovoru sa članovima obitelji, tijekom igre i zabave, pjevaju pjesmice i gledaju edukativne video sadržaje te crtane filmove, ali i rado rješavaju različite edukativne listiće. Roditeljima šaljemo pregršt ideja za aktivnosti koje povezuju poticanje svih područja djetetova razvoja s ranim učenjem engleskog jezika na prirodan način te takvu podršku roditelji iskreno cijene. A budući da ovih dana obitelji provode više zajedničkog vremena nego ikad i da posebice moramo brinuti jedni za druge, pokrenuli smo i mali projekt izrade obiteljskog stabla, kako bi se djeca i roditelji prisjetili lijepih trenutaka i još više povezali sa svojim najbližima.

Ježićima smo tijekom posljednja dva tjedna ponudile niz aktivnosti kako bi roditelji s djecom proveli što kvalitetnije vrijeme. Interes i odaziv roditelja je velik te nam povratno šalju uratke djece i javljaju što rade te kako provode vrijeme s djecom.

I odgojiteljice Krteka ostale su kontinuirano u kontaktu s djecom i roditeljima preko aplikacija Viber i WhatsApp. Namjera nam je prvenstveno bila, u ovoj novonastaloj situaciji, pružiti podršku roditeljima i djeci te ih pri tome usmjeriti na neke nove i drugačije načine približavanja važnosti održavanja higijene i čistoće ruku kod djece predškolske dobi. Roditeljima smo prvo proslijedile video link sa vizualno objašnjenim pokusom važnosti uklanjanja bakterija sa ruku (prikaz s paprom i sapunom) i dobile mnogo pojedinačnih pozitivnih reakcija djece i roditelja. Stoga kontinuirano šaljemo ideje, linkove i edukativne materijale za roditelje, ideje na koji način mogu u razdoblju kod kuće optimalno omogućiti kvalitetne uvjete za igru i istraživanje djece ili pak za zajedničko druženje. Roditelji nam povratno šalju fotografije dječjih aktivnosti i uradaka koristeći predložene materijale (interaktivne priče, pokusi, različiti materijali, predlošci za manipulativne i likovne aktivnosti, pjesme/glazba…), ideje djece (samoinicirane interesne aktivnosti) ili vlastite ideje roditelja (radne aktivnosti, boravak na zraku, grafomotoričke i likovne aktivnosti…). Mišljenja smo da je i ovakav rad na daljinu pozitivan pomak u odnosu na trenutnu situaciju, te ćemo i dalje održavati interakciju putem navedenih aplikacija.

Ostankom doma čuvamo sebe i druge, a ujedno održavamo optimizam uživanjem u vremenu koje kvalitetno provodimo sa svojom djecom!

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2020. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković