Jelovnik

Preuzmi jelovnik:


Izazovi u prehrani kod djece u izvanrednim situacijama

Poštovani roditelji, skrbnici i svi ostali ukućani koji ste se u ovim izvanrednim situacijama i načinu života suočili s novim izazovima u prehrani kod djece.

Prije svega, treba imati na umu da ni djeca nisu imuna na promjene koje su nas zadesile, zasigurno nekima nedostaje druženje s vršnjacima u ovo vrijeme socijalnog distanciranja. To svakako može utjecati i na prehrambene navike. Stoga se u prilogu nalaze prezentacije stručnjaka Klinike za dječje bolesti Zagreb, koji su usko specijalizirani za rad s djecom koja imaju poteškoće ili poremećaje u prehrani. Prezentacije sadrže su situacije s kojima stručnjaci svakodnevno susreću, iskustva u radu s djecom i roditeljima te smjernice koje koriste kako bi djeci i roditeljima olakšali takve periode u životu. 

Pročitajte:

Formula uspjeha 

Hrana kao multisenzorno iskustvo

Izbirljivi jelci 

Alergije na hranu


Prehrana-1Predškolsko razdoblje je vrijeme intenzivnog rasta i razvoja djeteta. Stoga je važno znati što, kada, koliko i kako ponuditi djetetu kao dio pravilne prehrane.

Glavna vodilja u sastavljanju naših jelovnika su Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi.

U našem vrtiću koji pruža 10-satni program djeci su ponuđena 4 obroka. Prema potrebi za djecu koja dolaze jako rano u dežurstvo ponudi se mliječni doručak (mlijeko, petit keksi).

Raspored obroka za jaslice

  • Za djecu koja dolaze vrlo rano prema potrebi priprema se mlijeko i petit keksi
  • U 8 sati je doručak
  • Oko pola 10 sati je svježe sezonsko voće
  • U 11 sati je ručak
  • Nakon spavanja, između 14 i 15 sati je poslijepodnevna užina

Raspored obroka za vrtić

malo je kasniji te izgleda ovako:

  • Doručak između 8,15 – 8,30
  • Užina – svježe sezonsko voće – oko 10 sati
  • Ručak – između 11,15 (mlađe skupine) i 11,30 (starije skupine)
  • Poslijepodnevna užina – nakon spavanja između 14 i 14,30 sati
Prehrana-2

Poštujući različitost i posebne potrebe u prehrani jelovnici se prilagođavaju za svako dijete za koje nam roditelji ukažu da je to potrebno (npr. alergije, organski poremećaji, emocionalni poremećaji, i sl.). Prije samog upisa djeteta roditelji u razgovoru i upitniku koji ispunjavaju točno definiraju vrstu posebne potrebe za drugačijom prehranom ,a naša kuharica o tome dalje vodi brigu kod kuhanja, dok ravnateljica brine za nabavu namirnica koje su potrebne. U cijelom ovom procesu vrlo važna je sama suradnja roditelja i Vrtića.

Prehrana-4

Vrtić ima ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo koji redovito uzima uzorke hrane kojima se analizira energetska vrijednost hrane, provjerava bakteriološka čistoća hrane, pribora kuhinje, uzimaju se brisevi ruku kuharice koja priprema hranu i sa zadovoljstvom možemo reći da su svi nalazi bili uvijek besprijekorni. I ono vrlo važno u današnje vrijeme – naš Vrtić je u sustavu HACCP.

U svom radu vezano za prehranu naročito se poklanja pažnja suradnji sa roditeljima kroz razne vidove: informativnim razgovorima, letcima, anketama o prehrambenim navikama djece, o zdravoj prehrani, sastancima na tu temu i sl.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković