Projekti

Vidjeti i biti viđen

Najnezaštićeniji sudionici u prometu najsigurnije su djeca. Vozači ih teže uočavaju zbog niskog rasta, a oni sami zbog nedostatka iskustva ne mogu točno procijeniti brzinu kojom se vozila kreću pa reagiraju neočekivano i impulzivno.

Naš vrtić je 18. listopada 2017. bio domaćin preventivno-edukativnog projekta Vidjeti i biti viđen kojeg provode stručni djelatnici HAK-a u suradnji sa Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa MUP-a uz pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.

U projekt su bila uključena djeca naše starije vrtićke skupine Krteki i prvog razreda Osnovne škole Krapinske Toplice, ukupno 32 djece. Djeci su prikazane situacije u kojima se i oni mogu naći te su educirani kako se pri istima trebaju ponašati kod susreta sa semaforom (poznavanje znakova i boja na semaforu), prilikom prijelaza ceste na obilježenom pješačkom prijelazu te kod prelaska ceste između dva parkirana automobila.

Struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno se promijenila. Prije 15-ak godina djeca su stradavala najviše kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima, pogotovo onima koje voze njihovi roditelji! Iz tog razloga djeci je prezentirano kako se moraju ponašati u automobilu kao putnici. Sjedenje na zadnjem sjedalu u autosjedalici pravilno vezani sigurnosnim pojasom, ali i situacija kada je njihov novi prijatelj Haki sjedio na prednjem sjedalu i, naravno, bio nevezan, a automobil je morao naglo prikočiti…

Nakon ove neprimjerene vožnje djeca su razgovarala o viđenoj situaciji i nakon podučavanja Hakija i korištenja čarobne riječi molim, naša Petra je imala nagradnu vožnju propisano vezana, kao i Haki.

Na kraju edukacije djeci su podijeljene bojanke i omogućeno zajedničko slikanje sa atraktivnim malim autićem.

Mi, odrasli, odgovorni samo za našu djecu. Trebamo ih educirati da se sigurno kreću u prometu, da se sigurno voze u auto sjedalicama i da se obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Roditelji, u našim skupinama imate edukativne promotivne letke o sigurnoj vožnji djece u automobilima. Uzmite i pročitajte !

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2019. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković