Skupina Pčelice

Ljubav i briga

za životinje od malih nogu

“Vau-vau”, “ko-ko-ko”, “muuu” neki su od prvih glasova koje djeca nauče izgovarati. Svaki posjet baki ili djedu na selo koji uzgajaju različite životinje za djecu predstavlja uzbudljiv i nevjerojatan događaj.

Od najranije dobi djecu fasciniraju životinje, njihovo glasanje kao i pokreti. S njima djeca često razvijaju jedan poseban odnos, te uz njih uče voljeti i biti voljeni i osjećati empatiju. Uz kućne ljubimce djeca uče svoje prve korake i prve riječi, a povezuje iz neraskidivo prijateljstvo.

Djeca iz skupine Pčelice ove pedagoške godine sudjeluju u jednom zanimljivom eTwinning projektu My lovely pet – Moj dragi ljubimac putem kojeg partnerski vrtići iz cijelog svijeta dijele informacije i aktivnosti vezane za kućne ljubimce.

Jedan od ciljeva projekta je i razvoj radoznalosti za svijet oko sebe kroz pjesme, stvaralačke igre, likovni izražaj, upoznavanje životinje ali ono najvažnije od svega jest osvijestiti odgovornost i brigu za ljubimce. Za vrijeme trajanja projekta djeca su vrijedno gledala i sakupljala fotografije svojih kućnih ljubimaca, pjevali, crtali te razgovarali o životinjama.

Ubrzo nam je stigao najljepši period u godini, a to je advent. Tijekom tog perioda, djeca i odgojiteljice mnogo su razgovorali o tome kako postoje brojne životinje koje nemaju svoj dom te se nalaze u specijalnim ustanovama poput udruga i skloništa. Zajedničkim dogovorom djece i odgojiteljica odlučeno je da će pomoći životinjama koje se nalaze u skloništu za napuštene životinje Luč Zagorja koji se nalazi u Mariji Bistrici.

Kako je ove godine bila odgođena manifestacija Toplička zimska bajka djeca i odgojitelji  su izložili svoje kreativne uratke u prostorijama vrtića, a novčana sredstva prikupljena od strane roditelja, iskoristili smo za kupnju hrane za životinje.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s roditeljima koji su prepoznali i nagradili trud svojih malih kreativaca i umjetnika, kupljeno je 60 kg hrane za mačke, koje smo zajedno s dekama odnijeli napuštenim životinjama u Luč Zagorja. Cilj ove božićne akcije bio je senzibilizirati djecu za životinje koje nemaju svoj dom ali su zbrinute na posebnim mjestima.

Ljubav prema životinjama, trud i upornost djece tijekom ove akcije prepoznao je i podržao Zagorski list koji je 22. prosinca 2020. godine  objavio članak o ovoj hvalevrijednoj akciji.

Teaching children to be kinder to animals today, is our only hope for a kinder tomorrow.

Ono što je važno napomenuti jest spoznaja da dijete kroz odnose prema životinjama uči o odnosu prema ljudima – vršnjacima, roditeljima, odgojiteljima. Posjedovanje kućnog ljubimca kod djeteta pospješuje razvoj empatije, suosjećanja s drugima, prepoznavanje tuđih potreba te odgovornosti prema drugima. Odrastanje je složen proces, a životinje mogu znatno pridonijeti da djeci bude lakše. U današnjem modernom svijetu, svako dijete koje nailazi na poteškoće prilikom uspostavljanja prijateljskih odnosa sa vršnjacima u odnosu sa svojim kućnim ljubimcem nailazi na osjećaj sigurnosti, stabilne i bezuvjetne ljubavi.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković