Mjesec knjige u skupini Pčelice

Što je djetinjstvo bez priča: zašto je važno čitati djeci?

U ranoj fazi života, kada svijet djeluje kao čarobno mjesto ispunjeno čudesima, čitanje djeci predškolske dobi postaje ključna aktivnost koja ne samo da obogaćuje njihove umove, već i gradi temelje za ljubav prema učenju. Ova praksa, često zanemarena u brzom tempu suvremenog društva, nosi sa sobom dugoročne koristi koje oblikuju budućnost djeteta na načine koje možda nisu odmah očigledni.

Jedna od ključnih prednosti čitanja u ranoj dobi leži u poticanju jezičnog razvoja. Kroz priče i bajke, djeca ne samo da upoznaju različite riječi, već i usvajaju gramatičke strukture i bogate vokabular. Ovo rano izlaganje jeziku postavlja temelje za kasnije uspjehe u školi, gdje će dijete imati bolje razumijevanje čitanja i komunikacije.

Slika koja se stvara u djetetovom umu tijekom čitanja igra ključnu ulogu u razvoju mašte i kreativnosti. Dok slušaju priče, djeca stvaraju vlastite slike i scene, potičući razvoj vizualnog razmišljanja. Ova sposobnost vizualizacije nije samo esencijalna za kreativni izraz već igra i važnu ulogu u razumijevanju apstraktnih pojmova u kasnijem obrazovanju.

Važan aspekt čitanja u predškolskoj dobi je i emocionalna povezanost koja nastaje između djeteta i odrasle osobe. Ovo iskustvo dijeljenja priča ne samo da pridonosi emocionalnom razvoju djeteta već i jača vezu između djeteta i roditelja, odgojitelja ili učitelja. Djeca koja dijele ove trenutke osjećaju sigurnost, ljubav i podršku.

S društvenog gledišta, čitanje djetetu predstavlja priliku za istraživanje različitih kultura i perspektiva. Kroz knjige, djeca upoznaju različite običaje, vrijednosti i načine života, čime se grade temelji za razumijevanje i poštovanje raznolikosti.

Svake godine Mjesec hrvatske knjige predstavlja priliku za zajedničko slavlje pisane riječi, kulturnog naslijeđa i moći čitanja, a ovogodišnji slogan glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)

Ovogodišnje izdanje potiče nas da ne pročitamo samo knjige, već da i aktivno sudjelujemo u stvaranju zajednice čitatelja, stvarajući prostor gdje se izmjenjuju ideje, raznolikost cijeni, a riječi postaju mostovi koji povezuju ljude diljem svijeta. Mjesec knjige oživljava duh istraživanja, stvaralaštva i zajedništva, čineći knjige ne samo izvorom informacija već i ključnim akterom u oblikovanju naše budućnosti.

Ovim putem želimo iskoristiti priliku da našim roditeljima izrazimo zahvalnost za njihov doprinos i podršku u obilježavanju ovogodišnjeg Mjeseca knjige. Vaš angažman učinio je ovo događanje nezaboravnim iskustvom za našu skupinu.

Kroz svakodnevne igre i aktivnosti i naše „Pčelice“ uključile su se u obilježavanje ovogodišnjeg izdanja, pa pogledajte fotodokumentaciju nekih od aktivnosti skupine.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković