Prilagodba na jaslice ili vrtić

Prekretnica u životu jedne obitelji

Kako je to ove godine bilo u Pužekima?

Polazak u jaslice ili vrtić podrazumijeva značajnu prekretnicu u životu malog jednogodišnjaka, ali i svakog djeteta koje po prvi puta dolazi u novu sredinu. Iako je polazak u vrtić jedno uzbudljivo i novo poglavlje u životu cijele obitelji, sasvim je normalno da se pojavljuju emocije uzbuđenja, strepnje, iščekivanja, zabrinutosti i straha, kako kod djece, tako i kod njihovih roditelja.

 Svako dijete je posebno i drugačije, pa će tako i proces privikavanja na novo okruženje kod svakog djeteta biti drugačiji. Kako bismo ukratko pojasnili proces prilagodbe, važno je napomenuti da razdoblje prilagodbe dijelimo u tri kategorije: razdoblje LAKE prilagodbe (kada djeca imaju kratkotrajnu uobičajenu reakciju na promjenu sredine i 10 do 15 dana im je dovoljno da se prilagode), razdoblje TEŠKE prilagodbe (kada proces prilagodbe kod djece traje i do mjesec dana boravka u vrtiću) i razdoblje VRLO TEŠKE prilagodbe (kada proces prilagodbe traje i od 2 do 6 mjeseci). U proces prilagodbe nitko neće samo „uskočiti“, već Vas za taj period pripremaju stručni suradnici i odgojitelji zaposleni u dječjem vrtiću.

Devet desetina obrazovanja je ohrabrenje.

/A. France

Proces prilagodbe ovisi o starosti djeteta, individualnim osobinama djeteta, iskustvu u odvajanju od roditelja, pripremama koje dijete ima za polazak u vrtić, ali i o stavovima roditelja prema vrtiću i djelatnicima vrtića. No, što zapravo možete očekivati? Kakve su normalne reakcije djeteta u procesu prilagodbe? Dijete može imati burne reakcije plača, biti agresivno, buniti se protiv nove situacije, može biti pasivno, odbijati kontakt s odgojiteljem ili biti potpuno orijentirano na njega, čvrsto držati dudu, krpicu ili bočicu, odbijati hranu ili slabije jesti, kratko, nemirno ili uopće ne spavati, a moguća je i regresija u ponašanju (vraćanje na stare oblike ponašanja – npr. dijete ponovno traži dudu ili pelene…).

Važno je reći da prilagodbu ne prolaze samo djeca, već i Vi kao roditelji, ali i odgojitelji. Iako ćete kao roditelj u početku odvajanja od djeteta osjetiti određeni strah, nalet raznih emocija, suze, možda i tugu, važno je napomenuti da svoje dijete ostavljate u sigurnim rukama profesionalaca koji ovo što vi trenutno prolazite, prolaze sa roditeljima i djecom svake godine. Od odgojitelja ćete dobivati verbalne upute, emocionalnu podršku i sve potrebne informacije o Vašem djetetu koje ostavljate u novoj okolini. Isto to, uz otvorenost i iskrenost odgojitelji očekuju od svakog roditelja, kako bi proces prilagodbe djeteta bio što lakši i što brži.

Upisom djeteta u vrtić, zapravo ste postavili temelj djetetovom obrazovnom putu. Budite sigurni da je to ono najbolje što ste učinili za njega.

Kada prilazim djetetu, ono me inspirira na dva načina – osjećajnošću za ono što jest i poštivanjem onoga što će postati.

/Louis Pasteur, francuski kemičar

Ovogodišnja generacija malih jednogodišnjih Pužeka završila je proces prilagodbe, a nakon toga uslijedile su sve one lijepe aktivnosti s puno smijeha. Predlažemo da uživate u slikama, a svoj djeci i roditeljima koje sve ovo tek čeka želimo puno sreće, hrabrosti, što manje suza i vjerujte u jedno – sve će to jako brzo proći.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković