Skupina Bubamare

Boravak djece na zraku

Boravak djece na zraku dio je svakodnevnih aktivnosti u našem vrtiću koje se provode tijekom cijele godine, u skladu s vremenskim prilikama.

Tijekom zimskog perioda preporuča se boravak u najtoplijem dijelu dana (između 10 i 14 sati), a dužina boravka prilagođava se dobi djece. Tijekom toplih ljetnih dana boravak se provodi u ranijim jutarnjim ili kasnijim poslijepodnevnim satima kako bi se izbjegao period najvećih vrućina od 10 do 16 sati zbog jačine sunca i UV zračenja.

Također, potrebno je prilagoditi odjeću i obuću kako bi bila primjerena vremenskim prilikama i praktična, kako bi se djeca mogla nesmetano kretati i sudjelovati u aktivnostima.

Igre na svježem zraku pozitivno utječu na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta, zadovoljava se primarna prirodna potreba djeteta za kretanjem, potiče se razvoj vještina na svim razvojnim područjima, zadovoljava se prirodna radoznalost djeteta za svijet koji nas okružuje, proširuju se spoznaje o pojavama i promjenama u prirodi te takve aktivnosti bude vedro i veselo raspoloženje kod djece.

U kontaktu sa pijeskom, blatom, zemljom i travom djeca razvijaju taktilnu percepciju, a istražujući prirodu pronalaze i upoznaju različite predmete i životinje, osluškuju različite šumove i zvukove, otkrivaju prirodu i svijet koji ih okružuje kroz sva osjetila te proširuju spoznaju o vlastitom djelovanju na iste.

Isto tako, boravak na zraku blagotvorno djeluje na jačanje otpornosti dječjeg organizma i općenito na zdravlje djeteta, od “čišćenja“ dišnih puteva, poticanja razvoja velikih mišićnih skupina, krvotoka i živčanog sustava do socijalizacije djece i stvaranja pozitivne slike o sebi.

Različitim aktivnostima na zraku potičemo razvoj spretnosti, različitih pokreta i motoričkih vještina te zadovoljavamo potrebu za kretanjem i igrom.

Nakon boravka na zraku djeca su fizički spretnija, samostalnija, bolje spavaju i jačaju prirodni imunitet prema raznim bolestima.

Pravilna izmjena prirodnih čimbenika – zraka, sunca, vode, pravilne prehrane te optimalne izmjene aktivnosti i odmora, primarni su uvjeti za poticanje zdravog rasta i razvoja djeteta.

Na tragu svih ovih preporuka i promišljanja i djeca naše skupine Bubamare svakodnevno provode vrijeme na zraku u igri i različitim aktivnostima.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković