Događanja

Dječji tjedan 2023.

Tradicionalno, prvi tjedan u listopadu obilježava se Dječji tjedan, godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci.

Ovogodišnji Dječji tjedan bio je od 2. do 8. listopada i naglasak je bio na vještinama u području STEM-a, budući da je Europska komisija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina. STEM je akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering i mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Cilj zajedničke aktivnosti je učenje i razvijanje interesa za znanost, tehnologiju, informatiku, inženjerstvo i matematiku, prirodne znanosti, i to kroz igru i zabavu. STEM pristup znači da se dijete potiče na interdisciplinarno učenje odnosno kombinaciju svih područja u rješavanju nekog zadatka. Djecu je važno poticati od najranije dobi na ovaj način razmišljanja koji uključuje: istraživanje, detaljnu analizu, promatranje pojava i prirodnih zakona oko sebe, logičko i kritičko promišljanje, argumentiranu raspravu, učenje kroz metodu „pokušaja i pogreške“, princip „uradi sam“ i kombiniranje znanja koje je dijete u određenoj dobi savladalo. Razvoj STEM vještina je vrlo bitan jer su ova zanimanja prepoznata kao zanimanja budućnosti te su i najmanje pogođena krizama, ali i budućem tržištu rada. (Izvor: Smjernice svim osnovnim Društvima „Naša djeca“ i Koordinacijskim odborima programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i „Županije – prijatelji djece“ za organiziranje tradicionalne akcije: Dječji tjedan 2023. – Ljubav djeci prije svega).

Dječji tjedan smo stoga započeli STEM-om kroz igru: izvođenjem različitih pokusa, igrama manipuliranja i rješavanja problema, raznim igrama s matematičkim elementima… Predškolci iz Pčelica pak su posjetili Osnovnu školu Krapinske Toplice i sudjelovali na nastavnom satu proučavanja prirode i prirodnih pojava s učenicima 1. razreda.

U utorak smo vježbali vještine kroz igre koje nas povezuju – igre zajedništva i socijalne igre, a naši zaposlenici zamijenili su uloge s djecom i okušali se u zabavnim natjecateljskim igrama na dvorištu na radost svih prisutnih. Djeca predškolske skupine Krteki su s prijateljima iz Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice proveli zabavno vrijeme u igri poligona i na igralištu.

Povodom 4. listopada, Svjetskog dana životinja, srijeda je bila u znaku životinja: razgovorima i crtanjem kućnih ljubimaca, hranjenjem životinja u okolici (dvorište, šuma, mačaka u bolničkom parku…). Zahvaljujući organizaciji DND-a Krapinske Toplice, djeca skupine Krteki su uživala u pričaonici i radionici s Marijanom Brčko, autoricom dječjih slikovnica.

Četvrtak je bio posvećen tradicijskim vještinama – od manipuliranja prirodninama, preko igranja drvenim tradicijskim igračkama, do tradicijskih igara i iskušavanja u tradicionalnim vještinama našega kraja. Djeca skupine Ježići u dvorani su vježbala tradicijske pjesmice, plesove i igre s pokretom pod vodstvom Laure Pogačić, voditeljice dječje folklorne sekcije KUD-a Zlatko Baloković Krapinske Toplice, ujedno i studentice studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Budući da je pokret bitan dio procesa učenja i razvoja mozga, Dječji tjedan smo završili učenjem u pokretu – raznim pokretnim igrama, poligonima, vježbicama…

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković