Skupina Pužeki

Ovako je to u našim malim Pužekima . . .

Ovogodišnje druženje malih Pužeka polako završava, a sljedeće pedagoške godine u naš prostor doći će neki novi mali pužeki.

Želimo im pokazati što smo sve mi ove godine radili i kako smo iz dana u dan napredovali. Zajedno smo prošli sve prilagodbe koje su bile manje-više očekivano “kišne”, ali ubrzo se sve to zaboravilo i mogli smo se okrenuti dječjim istraživanjima i igrama u mirnijim okolnostima u skupini.

Kroz dan nastojimo organizirati poticaje za aktivnosti koje su primjerene dobi naše djece – životno-praktične, raznovrsne igre, druženja i društveno zabavne aktivnosti, umjetničko promatračke i istraživalačko spoznajne aktivnosti, poticanje govora, izražavanja i stvaranja kao i aktivnosti s kretanjem.

Svakodnevnim razgovorom i uz simboličke igre usvojili smo samostalno korištenje pribora za jelo i konzumiranje tekućine te se za vrijeme jela ponašamo za stolom baš kako treba. Samostalno oblačenje, svlačenje, pomaganje prijateljima i odlaganje maramica u smeće te pranje ruku samo su neke vještine kojima smo iznenadili svoje roditelje već nakon kratkog vremena u skupini.

Raznovrsnim aktivnostima kod djece potičemo uključivanje cijelog tijela u aktivan odnos s osjetilima te poticanje zadovoljstva i prirodnih oblika kretanja što je u najranijoj dobi itekako važno.

Proučavali smo biljni i životinjski svijet te kroz njih djecu osvještavali o važnosti očuvanja okoliša – sadnja, zalijevanje, promatranje, mirisanje, praćenje kako raste. Svaka aktivnost s biljkama djeci je izazivala ugodu te smo vrlo brzo došli do samosvijesti o potrebi zalijevanja i brige za naše cvijeće i jagode koje ćemo uskoro slasno zajedno pojesti.

Likovne i glazbene aktivnosti, igre građenja, poticaji za razvoj fine motorike, slikopriče za interakcije djece, slikovnice kao medij za početak čitanja i još tako mnogo aktivnosti koje na žalost ne stanu u ovaj članak.

Najzabavnije su svakako proslave rođendana koje su organizirane posebnim protokolom sa sezonskim voćem te prirodnim sokovima i, naravno, uz ples i pjesmu. A kakav bi to bio rođendan bez svjećice za puhanje i obavezno fotografiranje za uspomenu.

Naši roditelji imali su prilike vidjeti neke naše veće projekte i događanja kojima smo se pridružili u obilježavanju ravnopravno s nešto većim i velikim prijateljima iz vrtića.

Da smo još uvijek mali i ponekad “šlampavi” jesmo, ali sljedeće godine bit ćemo još uspješniji i veći. Ali da rezimiramo, mi smo zbilja jako napredovali u svemu:

  • skoro svi jedemo samostalno i koristimo šalice za ispijanje tekućine
  • neki su prohodali, a neki su svoje mogućnosti kretanja doveli na razinu sportskih vještina
  • možemo se sami skinuti (odjeću i obuću), kao i obuvati cipelice ili papučice
  • ujutro dočekujemo svoje prijatelje s osmjehom na licu i svima se veselimo
  • istraživali smo različite likovne tehnike i uspješno ih testirali
  • napredujemo u razvoju fine motorike i sve spretnije se koristimo  
  • sve više koristimo slikovnice i slikopriče u zajedničkim aktivnostima i razgovorima te razvijamo i bogatimo svoj rječnik
  • obožavamo radove u prirodi kao i saditi i brinuti svakodnevno o našim biljkama
  • prepoznajemo i sve više pjevamo poznate dječje pjesmice, a uz to i izvodimo zanimljive pokrete, naravno plesne
  • povezali smo se kao skupina i osjeća se zajedništvo sve djece.

Onda, sviđa li vam se? Nova pustolovina u Pužekima čeka vas od jeseni, vidimo se!

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković