Skupina Krijesnice

Cestovni promet u skupini Krijesnice

Predškolski uzrast predstavlja ključno razdoblje za stvaranje temelja svijesti o sigurnosti u prometu. Djeca koja stječu osnovno razumijevanje prometnih pravila i sigurnosnih postupaka u ranoj dobi razvijaju odgovorno ponašanje kojem će težiti u budućnosti. Upravo stoga smo u našoj odgojnoj skupini Krijesnice proteklih tjedana istraživali temu cestovnog prometa. Cilj nam je bio da djeca steknu osnovna znanja o pravilima u prometu, prepoznaju prometne znakove i njihovo značenje, upoznaju sudionike u prometu i prometna sredstva te shvate važnost sigurnog ponašanja u prometu.

Razumijevanje osnovnih pravila prometa pomaže djeci u sigurnom kretanju u okolini. Prepoznavati prometne znakove, razumjeti značenje boja semafora te svladati osnovne geste vođenja prometa stvara svijest o važnosti poštivanja pravila. Ovi temelji čine osnovu za razvoj odgovornog ponašanja u prometu tijekom cijelog života.

Aktivnosti o prometu u predškolskoj dobi također potiče razvoj vještina poput fine motorike, koordinacije pokreta, strpljenja i suradnje. Primjerice, slaganje prometnih znakova, ubacivanje loptica u otvore semafora, crtanje na temu prometa – sve su to odlične aktivnosti za razvoj fine motorike. Čekanje na prelaženje ceste ili igranje uloga razvija strpljenje. Suradnja se potiče pri igranju uloga vozača i pješaka. Vještine poput hodanja pješice ne samo da potiču tjelesni razvoj, već i pomažu djeci u razvijanju koordinacije i ravnoteže. Kroz igru i aktivnosti prilagođene njihovoj dobi i razvojnim sposobnostima, djeca stječu praktična iskustva koja će im koristiti u budućem sudjelovanju u prometu.

Važno je naglasiti i ulogu roditelja i odgojitelja u procesu dječje spoznaje o prometu. Redoviti razgovori o opasnostima i pravilima dodatno jačaju djetetovu sposobnost prepoznavanja potencijalnih rizika. Također, tijekom neposrednog sudjelovanja u prometu, odrasli djeci predstavljaju uzor sigurnog ponašanja u prometu te potiču dijete na vježbanje vlastitih vještina sigurnog kretanja po cesti uz poštivanje prometnih pravila.

Razumijevanje važnosti poštivanja pravila i brige za vlastitu sigurnost potiče razvoj odgovornosti i samopouzdanja. Djeca koja su svjesna svoje uloge u prometu razvijaju osjećaj samostalnosti i samopouzdanja u vlastitim odlukama.

Provedba Opće Uredbe o zaštiti podataka
O nama

Dobrodošli na web stranice Dječjeg vrtića "Maslačak" Krapinske Toplice


Ovdje možete pronaći informacije o našim trenutnim, prošlim i, naravno, budućim aktivnostima.

Također se možete informirati kako upisati djecu te pronaći korisne savjete koji pomažu u odgoju vašeg djeteta!

Kontakt

Pošaljite elektronsku poštu na djecji.vrtic.maslacak@kr.t-com.hr

Sva prava pridržana

© 2015.-2021. DV "Maslačak" Krapinske Toplice

Prenošenje sadržaja djelomično ili u cjelosti zabranjeno je bez pismenog dopuštenja autora teksta ili slike.


Izrada web stranica Studio za umjetnost i dizajn Nikola Sinković